Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Cică Europa ne-ar da bani, dar nu avem proiecte

După cum se plâng specialiştii, noi, românii, nu vrem bani de la Uniunea Europeană ca să investim în agricultură. Adică, la drept vorbind, banii ne fac cu ochiul, ne plângem de lipsa lor, numai că nu avem proiecte care să atragă fonduri. Puţini se mai gândesc să mai crească animale, să cultive floarea soarelui sau rapiţă, să facă ferme de melci sau de viermi de mătase, să ridice agropensiuni în zonele care se pretează la turism. Tinerii, plecaţi pe la oraşe de multă vreme şi prinşi în alte proiecte, rămân nepăsători în faţa atâtor sectoare care de mai multă vreme nu răspund prezent la apel. Ţăranii bătrâni nu ştiu să facă proiecte – şi nici nu le mai pasă ce se întâmplă după ei, căci lor aţa de pe mosor li se mai învârte o vreme doar – aşa că nu fac.

Primarii, dintr-o multitudine de motive, unul fiind că mulţi dintre ei sunt absolut pe din afară cu tot ce înseamnă administraţie publică, proiecte, legi, nu se implică prea mult nici ei. Şi banii, dacă nu sunt proiecte, nu vin. Adică după ce ne-a scos de la aparatele care ne ţineau în viaţă, uite, Europa vrea să ne resusciteze acuma... Ne-a omorât cu zile şi zootehnia, şi legumicultura, şi pomicultura, şi tot şi acuma ne vrea fresh, drepţi şi cu mâna la chipiu, gata să o luăm de la capăt. Am stat însă mai mult decât trebuia fără să respirăm şi s-ar putea să fim doar nişte „legume“, la contactul cu infuzia de capital pentru agricultură.

Nu suntem singurii refractari

Ca să ne consolăm noi pe noi, deşi nu asta e soluţia, trebuie amintit aici faptul că, unii – alte state ale UE – au primit bani, dar trebuie să-i returneze, căci nu i-au folosit pentru ce îi primiseră. Bunul mers al agriculturii – motor important în economia unui stat - pare să preocupe intens Uniunea Europeană şi Bruxelles-ul. În cadrul Politicii Agricole Comune, mai multe ţări au primit bani buni – zeci de milioane de euro – ca să-şi adapteze sectoarele agricole la standardele comunitare.

Şapte dintre ele – Spania, Franţa, Italia, Marea Britanie, Portugalia, Irlanda, Grecia - trebuie să dea înapoi 161 de milioane de euro, pentru că proiectele lor s-au dovedit a fi nepotrivite sau pur şi simplu banii au luat, odată primiţi, altă destinaţie. Deci, Bruxelles-ul veghează ca banii obţinuţi de cei care fac proiecte eligibile să se folosească exact pentru ce au fost oferiţi. Noi trebuie doar să punem mână de la mână şi să facem proiecte ca să primim fonduri. Ca să-i luăm Bruxelles-ului banii...

Nina Marcu
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.23, 1-15 DECEMBRIE 2008

Vizualizari: 712



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI