Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Primele subvenţii pentru împăduriri

Până acum, pădurea nu a beneficiat de subvenţii, nici europene şi nici guvernamentale. Începând însă din 2009, Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) are prevăzute Măsurile 221 şi 223, încă inactive, datorită cărora se vor acorda primele subvenţii. Prima va fi activată în 2009 şi se referă la Prima pentru împădurirea terenurilor agricole. A doua, Prima pentru împădurirea terenurilor nonagricole, va deveni operaţională abia în 2010.

În aşteptarea ghidului solicitantului

„Dat fiind rolul multifuncţional al pădurilor, în condiţiile încălzirii globale şi a creşterii riscurilor de degradare a unor categorii de terenuri agricole, Comisia Europeană a prevăzut, în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală, o măsură specială, denumită Prima împădurire a terenurilor agricole, codificată 221. Este finanţată din fonduri publice comunitare şi naţionale şi are ca scop înfiinţarea de păduri“, ne-a declarat Ciprian Pahonţu, director general al Direcţiei Generale Management Fond Forestier, Funciar şi Cinegetic, din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Pentru facilitarea accesului românilor la această măsură se va elabora un Ghid al solicitantului Măsurii 221, care va fi disponibil public, chiar în cursul semestrului I al anului viitor. Suprafaţa totală estimată a se planta este de 49.300 ha, iar numărul estimat al beneficiarilor este 14.180 de deţinători de teren agricol. „Contribuţia publică totală este de 229,3 milioane de euro, din care 80% din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi 20% de la Bugetul de stat“, a precizat Pahonţu.

Terenurile nelucrate, excluse de la plată

Pentru a fi eligibile, terenurile agricole trebuie să fie situate în extravilanul localităţilor, să fie în exploatare agricolă curentă de cel puţin 2 ani, să înregistreze randamente scăzute la hectar, să fie întreţinute în bune condiţii agricole şi de mediu. De asemenea, trebuie să prezinte risc de degradare din cauza unor factori de mediu sau să fie situate în apropiere de alte păduri ori în zone aflate sub incidenţa Programului Naţional pentru Perdele de Protecţie. Obligatoriu, acele terenuri trebuie să fie înregistrate în Registrul Agricol al Consiliului local şi în evidenţele cadastrale.

Cine sunt beneficiarii

Beneficiarii Măsurii 221 sunt deţinătorii legali ai terenurilor agricole, proprietari persoane fizice sau juridice, consilii locale, asociaţii legal constituite ale acestora, precum şi arendaşi şi concesionari mandataţi pentru împădurirea terenului agricol de deţinătorii legali.

„Nu sunt prevăzute limite de suprafaţă/beneficiar, dar există restricţii impuse de poziţia terenului în cadrul zonei agricole şi destinaţia terenului prevăzută în Planul de dezvoltare a zonei, motiv pentru care este nevoie de un Aviz al Consiliului local din care să reiasă că, la data solicitării avizului, terenul alocat împăduririi nu este prevăzut pentru preluare în intravilan sau pentru investiţii de interes public“, a spus directorul general.

Sprijinul acordat

Pentru realizarea plantaţiei forestiere, beneficiarului i se acordă un sprijin financiar public, nerambursabil, în baza unui contract încheiat cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Sprijinul are caracter compensatoriu şi constă în plata mai multor tipuri de prime pe hectar, după realizarea lucrărilor prevăzute în proiect.

Prima pe hectar pentru înfiinţarea plantaţiei forestiere reprezintă 70% din costurile standard de înfiinţare, plătite de beneficiar. Plata este diferenţiată, după poziţia terenului:
• la câmpie = 1.900 euro/ha;
• la deal = 1.660 euro/ha;
• la munte = 1.560 euro/ha.

La aceşti bani se adaugă costul standard al elaborării documentaţiei tehnico-economice şi al proiectului. Pentru persoanele fizice, această valoare se restituie integral, în baza Măsurii 143, din PNDR 2007-2013. Prima anuală pentru întreţinerea şi completarea plantaţiei se acordă în primii 5 ani numai deţinătorilor privaţi, pentru restituirea integrală a costurilor standard de întreţinere şi de completare. Suma totală pentru 5 ani este diferenţiată pe ani şi zone:
• 1.336 euro/ha la câmpie;
• 1.166 euro/ha la deal;
• 826 euro/ha la munte.

Prima anuală pentru pierderea de venituri agricole se acordă timp de 15 ani de la înfiinţarea plantaţiei numai deţinătorilor privaţi şi numai dacă asigură existenţa şi evoluţia plantaţiei până la vârsta de exploatare, prevăzută în proiect. Prima este diferenţiată după categoria beneficiarului:
• pentru agricultori = 215 euro/ha/an;
• pentru alţi deţinători privaţi = 110 euro/ha/an.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.23, 1-15 DECEMBRIE 2008

Vizualizari: 12718



֩ Comentarii

 
֠ 1.     Danci Ioan -- (22-December-2009 )
Padurea de munte este mai rezistenta decat cea de campie, si se dezvolta mai repede.

֠ 2.     Danci Ioan -- (22-December-2009 )
De ce este aceasta diferenta de preturi/zona,si la ce dimensiuni se fac vetrele! ajutati-ma va rog.

֠ 3.     GHEORGHE -- (11-January-2010 )
CURAT MURDAR. MA ROG PAI TERENUL CARE NA FOST CULTIVAT DE CIND AU VENIT COMUNISTI LA PUTERE SI PANA MU DE CE NU CA DACA ERA BUN IL MAI PUNEA CINEVA NUMA BETU MOSU CU BOII LA PUS ASA DAR RAU FOSTA RAU VA RAMANE

֠ 4.     utiu alex -- (4-June-2010 )
Cati bani nerambursabili primesc de la uniunea europeana si statul roman pentru un hectar impadurit intr -o zona de deal? As dori sa stiu un pret mediu,pentru ca banuiesc ca depinde de tipul de puieti. Va multumesc!

֠ 5.     Claudiu -- (29-September-2010 )
cui ne adresam pentru a demara o actiune de impadurire, adica ce acte sunt necesare si unde trebuiesc facute?

֠ 6.     ioan -- (29-September-2010 )
vedeti ca a aparut ghidul solicitantului pe apdrp.ro

֠ 7.     Administrator -- (29-September-2010 )
Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) anunta lansarea, în perioada 01 octombrie – 29 octombrie 2010, a primei sesiuni de cereri de proiecte pentru Masura 221 si a celei de a opta sesiuni de cereri de proiecte pentru Masura 121.http://www.apdrp.ro/uploads/docs/Anunturi%20licitatie/Anunt_Cereri_de_Proiecte_FEADR_M121_221.pdf

֠ 8.     ursu gherasim romica -- (4-November-2010 )
daca un teren agricol lasat sa se inpadureasca singur sau ajutat si plantat prin ochiuri unde nu se regenereaza benificeaza de masura 221.

֠ 9.     Bobby -- (27-February-2011 )
Este adevarat ca trebuie sa am un teren pe numele meu de cel putin 2 ani ca sa primesc aceasta aceasta subventie?

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI