Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Sfaturi practice

Combaterea dăunătorilor din depozite

Iată câţiva parteneri nepoftiţi ai fermierului care atentează la producţia sa din depozite:

• Gărgăriţa-grâului este cel mai frecvent şi mai răspândit dăunător al cerealelor depozitate, în special grâu. Gărgăriţa-grâului are corpul de 3-5 mm lungime, de culoare brun-închis până la negru, cap mic prevăzut cu un rostru lung, lăţit la bază, cilindric în partea anterioară şi slab curbat. Prezintă 2-3 generaţii pe an. Iernează ca insectă adultă şi larvă în boabele infestate.

Primăvara, adulţii îşi reiau activitatea, se hrănesc 1-2 săptămâni şi depun până la 300 de ouă, câte unul într-un bob, iar după două săptămâni apar larvele care, în timp de două luni, devin adulţi şi astfel se dezvoltă următoarea generaţie. În spaţii închise poate apărea şi a treia generaţie într-un an. Adulţii rod boabele, iar larvele rod conţinutul boabelor. De regulă, în fiecare bob de grâu se dezvoltă o singură larvă care consumă în primul rând embrionul şi apoi partea endospermului. Gărgăriţele mănâncă conţinutul boabelor şi degradează produsele depozitate prin excrementele eliminate, dezvoltând un miros şi un gust neplăcute, determinând nefolosirea acestuia nici în hrana animalelor;

• Şobolanul cenuşiu, şobolanul negru şi şoarecele de casă sunt dăunători periculoşi prin numărul mare ca populaţie existentă. O femelă naşte de 2-7 ori pe an câte 5-14 pui, care după 3-4 luni se reproduc şi ei. Înmulţirea masivă este ajutată de locurile prielnice de adăpostire (grămezi de gunoi, paie, fân, lemne, canale, diferite construcţii anexe) aflate în imediata apropiere a spaţiilor de depozitare a cerealelor şi de slaba preocupare a fermierului de a executa curăţenie şi deratizare, chiar dacă consideră că face numai o depozitare de scurtă durată (câteva zile, maximum 30).

Pe lângă consumul şi deprecierea calităţii produselor, aceşti dăunători distrug în paralel şi spaţiile de depozitare, rod ambalajele (saci, cutii, lăzi), fac galerii în perete, duşumea, fiind în acelaşi timp transmiţători de multe boli infecţioase la om şi la animale.

Atacul gărgăriţelor şi a rozătoarelor

Măsurile preventive se fac prin menţinerea spaţiilor de depozitare în perfectă stare de curăţenie, urmată de dezinfecţia depozitului şi folosirea de momeli, respectiv:
- insecticide fumigene, cum ar fi Bromura de metil 32 g/m3 la o temperatură mai mare de 16°C şi cu o durată de minimum 24 de ore sau cu un alt produs existent în comerţ (Phostoxin, Delicia) 2,5 g/m3 sau Sulfură de carbon 160 g/m;

- prin stropirea spaţiului de depozitare cu Carbetox 3%, Actellic 1%, Reldan 50 EC 2%, Fendona 15 EC 30 ml;

- pentru rozătoare se recomandă gazarea galeriilor de acces şi astuparea lor, folosind produsul Phostoxin 2-3 tablete pe galerie, Actosin P5. Se poate recurge şi la aplicarea de momeli toxice de Racurin, Rodentin, Klerat sau alte produse comerciale, recomandate şi distribuite numai prin distribuitori autorizaţi din judeţ. Facem precizarea că fermierii sunt obligaţi să urmeze întotdeauna sfatul şi instrucţiunile prevăzute în prospect sau pe ambalaj, mai ales cele privind doza şi durata care trebuie respectate până la darea în consum, precum şi modul cum se plasează pentru a nu fi la îndemâna copiilor sau a animalelor domestice şi a produce alte efecte, mult mai grave.

Ing. Gheorghe BORA, CLCA Supur
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.23, 1-15 DECEMBRIE 2008

Vizualizari: 33252



֩ Comentarii

 
֠ 1.     elena stanciulescu -- (9-August-2010 )
Am o problema cu cartitele! Cum pot scapa de ele, stie cineva?? multumesc, elena

֠ 2.     floryca -- (27-April-2011 )
toamna anului trecut am urcat orzul si griul in podul casei,acesta fiind vechi de 2 ani,iar acum in primavara acesta a facut gargarite,si sunt invadat in toata casa.va cer un sfat ,cu ce fel de insecticid trebuie sa dau ca sa pot scapa de ele,dar as vrea sa dau si prin casa daca se poate.

֠ 3.     Danut -- (7-June-2011 )
Pentru combatere cartite va recomand pastile MET10 sa nu lipseasca din trusa. detalii de utilizare: http://www.daky.ro/combatere-cartite.html

֠ 4.     Grigore Alexandru -- (3-September-2012 )
Cum sa scapi de cartite ? Dezvelesti musuroiul, pana dai de gaura . Ei o teava de plastic, de diametrul gaurii, o tai cam la 20 cm si o infigi in gaura, dupa care ei un ceas de masa mecanic si il pui deasupra tevii, in asa fel sa nu cada, intorci ceasul si il lasi sa mearga(ceasul). Ticaitul ceasului o alunga(cartita) din gaurile in care se afla ,nesuportand zgomotul. Cu gaurile altor cartite din curte se procedeaza la fel. Astfel cartita paraseste curtea .

֠ 5.     Alex Florin -- (3-September-2012 )
CUM SCAP DE GARGARITELE DIN PORUMB ? AS VREA UN REMEDIU ECOLOGIC, ADICA PE BAZA DE PLANTE CARE ALUNGA GARGARITELE DIN PORUMB. DACA STIE CINEVA SA MA ANUNTE URGENT!

֠ 6.     Carmin -- (20-September-2012 )
De unde pot cumpara tablete de phostoxin sau Delicia?

֠ 7.     Marian rares -- (21-September-2017 )
Va rog sa-mi spuneti si mie cum pot scapa de fluturi si gargarita la boabele din sacii cu porumb . Un insecyicid orice . Va multumesc .5bf0d

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI