Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

La PROTAN put... nu numai cadavrele

Afacerile în jurul PROTAN-ului se împuţesc mai de tot. Asta nu numai din cauza cadavrelor de animale care se adună şi se „prelucrează“ aici, ci şi din motive ce ţin de unele grupuri de interese. Afaceriştilor în cauză nu le-a fost greu să atragă de partea lor instituţiile ce veghează la sănătatea mediului şi a populaţiei, pentru simplul motiv că într-adevăr PROTAN-ul nu are ce căuta în apropierea unei aglomeraţii urbane de dimensiunea celei din Capitală. PROTAN-ul există însă ca entitate economică – ce-i drept de o ingratitudine respingătoare – dar din nefericire nu putem să ne debarasăm de ea. Nu este posibil în acest moment întrucât efectul ar fi îngrozitor: unde şi prin ce mijloace vor fi îndepărtate sutele şi miile de cadavre zootehnice?

Răspunsul trebuie să-l dea cei care dau o mână de ajutor la închiderea PROTAN-ului. Respectiv demnitarii de la Agricultură, Mediu şi Sănătate, chemaţi să decidă cu multă judecată asupra acestei probleme. Principalul actor implicat în această dispută, Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, ţine să-şi facă publică poziţia sa exigentă în această chestiune delicată, printr-un comunicat de presă, a cărui sinteză o supunem atenţiei, chiar dacă ea nu oferă nicio soluţie.

Activitatea PROTAN continuă, dar…

Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile consideră că activitatea centrelor de ecarisaj din România ale SC PROTAN SA trebuie să continue (mai puţin sucursala Popeşti-Leordeni, până la îndeplinirea măsurilor impuse de autorităţile de mediu sau până la eventuale modificări în programul de etapizare, fundamentate de companie conform legii). Asta pentru că, indiferent de declaraţiile publice ale Companiei PROTAN, există nişte obligaţii contractuale pe care aceasta trebuie să le respecte, astfel încât să fie asigurată continuitatea activităţii de neutralizare a deşeurilor de origine animală.

Reprezentanţii Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Bucureşti (ARPM) susţin că suspendarea autorizaţiei integrate de mediu pentru instalaţia de la Popeşti-Leordeni s-a realizat cu respectarea întocmai a literei legii, ca urmare a nerespectării măsurilor şi a termenelor pe care chiar PROTAN SA şi le-a asumat  prin planul de acţiuni, parte integrantă a Autorizaţiei Integrate de Mediu (AIM).

MMDD ţine să reitereze că respectarea legislaţiei de mediu nu este un subiect de negociere sau de şantaj. Oficialii de la mediu se văd obligaţi să facă această precizare întrucât, în ultimele săptămâni, Ministerul Mediului a fost supus unei campanii de presiune mediatică foarte accentuată din partea unor grupuri care au fost identificate în mass-media ca având interese imobiliare foarte puternice în zona pe care se află şi amplasamentul instalaţiei de la Popeşti-Leordeni a PROTAN SA.

N.R.: Am înţeles că, în ultimul moment, reprezentanţii sucursalei Popeşti-Leordeni a PROTAN au reuşit să obţină în instanţă suspendarea deciziei de oprire a unităţii. Întrebarea este până când şi cu ce efecte? În rest, totul este OK. Adică, cum nu se poate mai prost.

(L.D.)
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.23, 1-15 DECEMBRIE 2008

Vizualizari: 650



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI