Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

EDITORIAL
De Crăciun, ca la mama acasă

Priveam zilele trecute sutele, poate miile de produse alimentare de tot felul şi din toată lumea înghesuite în rafturile unui supermarket asupra cărora năvăleau, pur şi simplu, cam tot atâţia cumpărători pe oră.

Mai toate erau luate într-o mare grabă, căreia nu i-am găsit vreo motivaţie, aruncate în coşul pe rotile ce era apoi împins cu aceeaşi repeziciune spre alte raioane sau case de marcat. Mă gândeam şi nu înţelegeam ce se petrece cu lumea asta intrată parcă în frigurile temerii pentru ziua de mâine. Mare şi continuă îmbulzeală. Ce mult aş fi vrut să-i văd interesaţi şi de calitatea a ceea ce cumpără pentru că, din nefericire, prea puţini sunt cei ce pun pe piaţă produse sănătoase.

„Priviţi şi citiţi atent etichetele!“ – auzeam cândva îndemnurile unor nutriţionişti şi ale celor care se ocupă de siguranţa alimentară. „Mâncaţi sănătos!“ – se spunea în alte împrejurări. Dar cât de sănătos, mă întreb, câtă vreme apar pe piaţă tot mai multe produse, de cele mai multe ori de o calitate îndoielnică, asupra cărora, din ignoranţă sau nepăsare faţă de propria sănătate, ne năpustim pur şi simplu doar pentru a a avea satisfacţia a încă unui lucru împlinit, a... belşugului în frigidere şi pe masă?!

Vin sărbătorile de iarnă, cu siguranţă cele mai frumoase şi aşteptate din an. Mă întreb, câţi mai ştiu  de obiceiuri, datini specifice neamului din care facem parte, sau cât şi mai ales ce pun pe masă de Crăciun şi Anul Nou? Sau câţi mai ştiu de minunatele colinde? Copiii află despre ele de la bunici, cele mai multe fiind acum înlocuite de preocupări moderne: calculator de la trei ani - o adevărată tendinţă de robotizare a tinerelor generaţii – cluburi şi discoteci de la doisprezece, nebunii de tot felul de la optsprezece...

Tare ne-ar fi de folos o curăţire a sufletelor, a minţilor, o primenire a preocupărilor de valoare spirituală şi culturală. O revenire la ritmurile de viaţă de altădată, la obiceiurile şi ritualurile moşilor şi strămoşilor noştri, la porcul şi curcanul din bătătură, vinul „de buturugă“ şi pâinea din cuptorul cu lemne din gospodăria ţărănească.

Multe sunt de mult şi de mulţi uitate, dar nu şi de Ţăranii din rândul cărora, până la urmă, provenim mai toţi. Să-i căutăm şi să-nvăţăm din tainele vieţii de la ţară. Cu foc la sobă, cu porcul tăiat în ajun de Crăciun, cârnaţi şi caltaboşi făcuţi „ca la mama acasă“. Cu şunca afumată la fum de brad sau de stejar, carafa de vin din butoiul bunicului, toate „garnisite“ cu colinde şi cântece de petrecere specifice acestor sărbători şi fiecărei zone. E frumos, nu-i aşa? Parcă mai frumos şi mai sănătos decât viaţa ancorată în supermarket-uri şi calculatoare.

Aşadar, să-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului. Să iubim viaţa la ţară, să respectăm Ţăranul, să-l ajutăm – astfel ajutându-ne – să depăşească crize, mentalităţi ce-i sunt împotrivă şi alături de El să fim mai buni, voioşi şi sănătoşi. Să dea Domnul ca Noul An în care vom intra peste câteva zile să devenim astfel.

La mulţi ani!

I. BANU
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 24, 16-31 DECEMBRIE 2008

Vizualizari: 1861



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI