Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Feriţi-vă de mirajul îndulcitorilor!

Consideraţiile pe care le supunem atenţiei nu au scopul de a îndemna cititorii să renunţe la înlocuitorii sintetici ai zahărului, ci sunt doar o punere în temă. Fiecare consumator are dreptul de a opta pentru ceea ce consideră sănătos.

În ultima vreme sunt la modă tot felul de produse alimentare fără zahăr, în a căror reclame se spune că nu au calorii şi din acest motiv sunt preferate în special de către femei sau de către persoanele care vor să slăbească. Se pare însă că unul dintre îndulcitorii folosiţi în locul zahărului, şi anume Aspartamul, este de fapt un aliment mult mai toxic şi mai periculos decât banalul zahăr.

Aspartamul, numit şi Nutrasweet, apare pe etichete ori cu numele lui, ori codificat ca E951. Este un îndulcitor sintetic, preparat în laborator şi care nu există în natură. Are o putere de îndulcire de 180 de ori mai mare decât zahărul şi este lipsit de calorii. Puterea lui de îndulcire este dată de faptul că acţionează direct asupra sistemului nervos, asemenea unei substanţe psihotrope.

Aspartamul sau E 951 se găseşte în compoziţia acelor băuturi răcoritoare denumite Light pentru că nu au calorii, în compoziţia unor gume de mestecat, dropsuri, pastile de îndulcit, sucuri de la dozator etc. Câteodată este folosit chiar ca adjuvant la băuturile cu zahăr, pentru a le face mai dulci. Este simplu pentru cineva care doreşte să ştie dacă un produs conţine sau nu Aspartam să verifice compoziţia acelui produs.

Cu toate că, încă de la crearea Aspartamului, s-a constatat nocivitatea acestuia, profiturile de milioane de dolari realizate prin înlocuirea zahărului din sucuri şi alte dulciuri au făcut ca mulţi să închidă ochii la efectele negative ale E 951, în special fiind convinşi de „experţii“ angajaţi de marile companii alimentare să „demonstreze“ că de fapt Aspartamul nu prezintă niciun pericol.

Institutul de Cercetare a Cancerului din SUA a descoperit o creştere a incidenţei tumorilor maligne la nivelul creierului în anii care au urmat obţinerii licenţei Aspartamului pentru băuturi (1983).

În final trebuie să atragem atenţia că, în mod dureros, Aspartamul este folosit şi în unele medicamente pentru copii. S-a constatat că efectele Aspartamului asupra copiilor pot fi dezastruoase, constând în special în scăderea inteligenţei, slăbirea memoriei, instabilitate psihică şi creştere în greutate.

Oricum, orice decizie cu privire la consumul de îndulcitori sintetici ţine de responsabilitatea fiecăruia.

(M.C.)
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 3, 1-15 FEBRUARIE 2008

Vizualizari: 744



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI