Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Prognoză agrometeorologică
Vremea în intervalul 1-15 februarie 2008

Caracteristici termice şi hidrice

În această perioadă va predomina în general o vreme normală sub aspect termic, cu valori medii diurne ale aerului cuprinse între -6....4°C, în cea mai mare parte a regiunilor agricole ale ţării. Maximele din aer se vor situa între -1...8°C, iar în zilele cele mai calde vor putea depăşi 15°C, îndeosebi în sudul şi estul teritoriului agricol.

Temperaturile minime ale aerului se vor încadra în general între -11...-1°C, posibil mai coborâte până la -15...-20°C, în special în centrul şi nordul ţării, semnalându-se îngheţ la sol, atât la suprafaţă, cât şi pe adâncimea de 0-20 cm. Totodată, vor fi condiţii de ceaţă cu depunere de chiciură.

Se întrevăd precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare) în cea mai mare parte a zonelor de cultură, însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului.

Starea solului

Aprovizionarea cu apă a solului pe profilul 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă va înregistra valori optime şi apropiate de optim pe aproape toate suprafeţele de cultură. Doar pe unele areale din sud-estul şi estul ţării rezerva de apă a solului se va situa în limite satisfăcătoare.

Caracteristici fenologice

Pe fondul condiţiilor agrometeorologice menţionate, culturile de toamnă îşi vor continua repausul biologic în majoritatea regiunilor agricole, cu excepţia intervalelor mai calde, când vor fi posibile reluări lente şi temporare ale proceselor vegetative, îndeosebi în zonele de câmpie din jumătatea de sud a ţării.

Totodată, în nordul şi centrul teritoriului agricol scăderea temperaturilor minime din aer şi de la suprafaţa solului sub pragurile critice de rezistenţă ale plantelor (-10...-15...-20°C), vor afecta ţesuturile vegetative (necrozare şi arsuri ale vârfului frunzelor) îndeosebi pe suprafeţele fără strat protector sau cu strat superficial de zăpadă (sub 10 cm).

La cerealierele de toamnă (grâu şi orz) se vor semnala predominant fazele de înfrunzire (2-3 frunze adevărate) şi de formare a „fraţilor“, starea de vegetaţie menţinându-se, pe ansamblu, bună şi medie în semănăturile efectuate în epoca optimă şi bine adaptate la condiţiile de iernare.

Culturile tardive se vor afla în fazele de răsărire şi formare a primelor 1-2 frunze, vigurozitatea şi uniformitatea prezentându-se slabă, plantele fiind totodată expuse riscului faţă de stresul termic generat de temperaturile minime scăzute.

De asemenea, în condiţiile alternanţei îngheţ-dezgheţ a solului se va putea semnala fenomenul de „descălţare“ a culturilor.

Recomandări de specialitate:

• Verificarea viabilităţii plantelor la culturile de toamnă;
• Aplicarea îngrăşămintelor minerale cu azot la cerealierele de toamnă, pe suprafeţele fără strat de zăpadă.

Director general, dr. Ion SANDU; Şef Laborator Agrometeorologie, dr. Elena MATEESCU
Colectiv de elaborare: dr. Elena MATEESCU, Anca AMUZESCU, Daniel ALEXANDRU, dr. Liana CAZACIOC, Ana ŞERBAN
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 3, 1-15 FEBRUARIE 2008

Vizualizari: 1114



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI