Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Ce mai faceţi, domnule… Vasile POPESCU?

Domnul Vasile Popescu împlineşte zilele acestea 75 de ani. Peste şapte decenii de viaţă pe care le-a închinat producţiei şi ştiinţei agricole, pentru progresul căreia activează şi acum.

Este al cincilea fiu din cei 7 copii ai familiei de ţărani Dumitru şi Alexandra din Ştefăneşti – Vâlcea, viticultori de frunte în podgoria Drăgăşani, născut la 22 februarie 1933. El se numără printre puţinii fii de ţărani din acele vremuri care au avut şansa de a urma cursurile Facultăţii de Agricultură din cadrul Institutului Agronomic „N. Bălcescu“ Bucureşti.

Vocaţia sa de agronom a fost evidentă în anii în care a activat în diferite sectoare ale agriculturii.
Mereu îndrăgostit de carte şi ştiinţă, a optat în cele din urmă pentru cariera didactică, domeniu în care a activat aproape un sfert de veac.

Dovedindu-se un bun organizator şi desăvârşit pedagog, a înfiinţat un nou liceu agricol la Vidra, Ilfov, în clădirile respective funcţionând astăzi Institutul de Cercetări pentru Legumicultură şi Floricultură.

Concomitent cu profesia de dascăl a desfăşurat şi o susţinută activitate de cercetare ştiinţifică în cadrul ICCPT Fundulea, în laboratoarele căruia a pregătit teza de doctorat în domeniul culturilor irigate, pe care a susţinut-o în 1975.

Din 1984 s-a ocupat efectiv de cercetare. La început, în cadrul aceluiaşi institut, a deţinut diferite funcţii, de la şef de colectiv la director comercial, mai apoi fiind numit director general al Institutului de Cercetare şi Producţie pentru Cultura şi Industrializarea Sfeclei de Zahăr şi a Substanţelor Dulci Fundulea.

Ca specialist în domeniu a parcurs pas cu pas toate gradele profesionale, de la inginer la cercetător ştiinţific principal gradul I (CPI).

La ICCPT Fundulea a înfiinţat primul „Laborator de extensie“ din cercetarea agricolă românească în cadrul căruia s-a preocupat de organizarea „zilelor verzi“: Ziua grâului şi orzului; Ziua florii-soarelui şi soiei; Ziua porumbului şi sorgului.

De peste 40 ani este colaborator permanent al revistelor agricole, în care a publicat peste 500 articole cu îndrumări tehnice.

A scris ca autor principal, singur sau în colaborare, peste 20 de manuale, cărţi şi broşuri.
Dar nici dragostea de familie n-a fost mai prejos. Căsătorit cu una dintre frumoasele sale colege de facultate, şi-a îmbogăţit familia cu doi copii, iar de curând şi cu doi nepoţi, faţă de care manifestă un mare ataşament.

Dr. ing. Teodor MARIAN
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.4, 16-29 FEBRUARIE 2008

Vizualizari: 829



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI