Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Oameni care au făcut istorie
În acest număr, Constantin BAICOIANU

Fondator al cercetărilor în avicultură, s-a născut la 14 octombrie 1894 în oraşul Brăila. În 1917 se înscrie la Academia de Agricultură din Cluj, unde obţine diploma de inginer agronom în anul 1921. Încă din timpul studiilor la agronomie a fost atras de zootehnie, astfel că în anul 1922 primeşte o bursă pentru specializare în Germania. Obţine în acest timp titlul de „doctor în zootehnie“ la cunoscuta şcoală austriacă „Hochschule für Bodenculture“ de la Viena.
La întoarcerea în ţară a primit un post în Uniunea Camerelor Agricole ca „specialist zootehnic“.

Chiar în anul următor (1928), C. Baicoianu a fost acceptat conferenţiar onorific de avicultură, la Academia de Agricultură din Bucureşti, fiind un fondator al acestui curs şi al cercetărilor în această ramură a zootehniei.

Activitatea ştiinţifică a profesorului C. Baicoianu este sintetizată în cele 110 lucrări originale, cursuri, broşuri, articole de popularizare, conferinţe, radio.

Din primii ani ai activităţii sale C. Baicoianu a fost intens preocupat de avicultură, întrezărind extraordinara importanţă pentru om a acestui segment al zootehniei.

Staţiunea Avicolă Băneasa (1937) reflectă o activitate care îi conferă meritul de fondator al cercetărilor şi cursului pentru studenţi în domeniul aviculturii. Această unitate este un produs al eforturilor profesorului C. Baicoianu de a aduce în primul eşalon al ocupaţiilor agricole creşterea păsărilor.

Contribuţia sa imensă la dezvoltarea zootehniei româneşti l-a consacrat ca unul dintre marii fondatori ai zootehniei româneşti. S-a stins din viaţă în 1978.

Dr. ing. Teodor MARIAN
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.1, 1-15 IANUARIE 2008

Vizualizari: 1333֩ Comentarii

 

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI