Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Bugetul agricol, în date şi cifre

Astăzi, despre Subvenţionarea sectorului animalier

Valoarea locaţiilor bugetare totalizează 1.350.042 mii lei.

Sumele cele mai mari sunt orientate spre diferite ajutoare de stat şi plăţi naţionale complementare pentru crescătorii de bovine, ovine şi caprine, spre care sunt orientate 81% din subvenţiile acordate acestui sector. De un sprijin important se bucură acele activităţi ce privesc ameliorarea şi îmbunătăţirea genetică a efectivelor. Este vorba de:

Achiziţia şi conservarea materialului  de reproducţie – 4.500,00 mii lei.

Efectivul de femele pentru reproducţie din specia bovine este de circa 1.700 mii capete. Din acest efectiv, 1.000 mii de femele sunt însămânţate artificial.

Desfăşurarea în bune condiţii a însămânţării artificiale la bovine este asigurată de peste 3.800 operatori însămânţători, fiind necesară alimentarea cu agent criogenie a cel puţin un container pentru fiecare operator însămânţător.

Costul achiziţiei agentului criogenie (circa 20 de litri pe lună pentru fiecare container) şi al transportului acestuia, de la furnizor la punctele de însămânţare (operatori însămânţători) se ridică în anul 2008 la suma de 4.500 mii lei.

Ameliorarea şeptelului –  12.500,00 mii lei

Înregistrarea performanţelor candidaţilor la selecţie se realizează prin controlul oficial al producţiei.

În cazul producţiei de lapte, controlul zilnic, pe toată perioada lactaţiei, este foarte costisitor, motiv pentru care au fost imaginate scheme de control cu un număr de verificări în perioada de lactaţie (5 până la 44), în funcţie de metoda folosită. În ultima perioadă, prin introducerea roboţilor de muls, producţia de lapte poate fi înregistrată automat la toate mulsorile, pe întreaga perioadă de lactaţie.

Participarea financiară a statului în desfăşurarea acestui proces este justificată de beneficiile mari ale populaţiei în ceea ce priveşte siguranţa alimentară.

Pentru finanţarea controlului oficial al performanţelor la animale în anul 2008 este necesară suma de 12.500 mii lei.

Susţinerea resurselor genetice – 13.436,00 mii lei

În ultimele decenii s-a constatat accelerarea fenomenului de dispariţie a speciilor şi raselor de animale, ceea ce a determinat Organizaţia pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO) să iniţieze un program de acţiuni pentru stoparea acestui fenomen.

Pentru menţinerea diversităţii genetice a animalelor atât ca obligaţie asumată de România, cât şi ca o potenţială resursă pentru realizarea de noi populaţii de animale sau ameliorarea unor caracteristici (rezistenţă la îmbolnăviri, adaptabilitate etc.) a populaţiilor din circuitul productiv, în programele de conservare sunt incluse peste 15 specii de animale, care necesită resurse bugetare în valoare de 13.436 mii lei în anul 2008.

Finanţarea zootehniei
Tabelul îl găsiţi în revistă

Dana Dumitriu
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.5, 1-15 MARTIE 2008

Vizualizari: 853



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI