Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Sfidarea procesatorilor

Termenul folosit este pe cât de dur, pe atât de adevărat în cazul crescătorilor de taurine, supuşi unei nedrepte spolieri de către procesatorii de lapte. Ultimele ieşiri la scenă ale reprezentanţilor patronatului demonstrează limpede că aceştia au reuşit în ultimii ani să acumuleze averi care le permite să adere la „Clubul bogaţilor“. Adică la acea condiţie economică de care au parte doar „transnaţionalele“ care şi-au impus politica de monopol asupra sectorului agroalimentar.

Cartelurile asupra cărora atrăgea atenţia premierul Călin Popescu Tăriceanu sunt astăzi o realitate. Cu precizarea că, dintre toţi, berarii par a fi oarecum corecţi.

Nu este cazul producătorilor de ulei sau al procesatorilor de lapte. Ultimii manifestă, mai nou, o atitudine de-a dreptul sfidătoare în relaţiile cu văcarii. Mimând tot felul de susţineri investiţionale, ei nu fac altceva decât să-i lege de companiile lor pe crescătorii de taurine. Strategia la care apelează are un oarecare iz occidental, dar esenţa ei este una tipic balcanică: goana după câştiguri imediate, iar după ei potopul.

Decuplarea de la piaţă

O asemenea politică spoliatoare a avut ca rezultat decuplarea de la piaţa laptelui a unui număr mare de localităţi. Discutam zilele trecute cu mai mulţi crescători de taurine din satele aparţinătoare comunei Valea Călugărească, care ne mărturiseau că, de 4-5 ani, pe la ei n-a mai trecut nicio cisternă pentru colectarea laptelui.

Ţăranii au fost abandonaţi pentru că nu au acceptat să-şi vândă laptele la preţul de 0,70 lei/litru. Ce-i drept, pe şanţurile prahovenilor nu curge laptele pe care ar trebui să-l cumpere puţinele fabrici ce activează în această zonă. Până la urmă, văcarii găsesc o soluţie de utilizare a acestuia. Întrebarea este: cu ce preţ?

Derutarea consumatorilor

Răspunsul nu poate fi decât unul foarte păgubitor pentru economie, dar mai ales pentru consumatorii din mediul urban. Cei care gestionează ostilităţile pieţei vor să inducă credinţa falsă că oferta este cu mult sub cerere. De aici şi preţurile exorbitante pe care le plătesc românii pentru laptele smântânit de cei care îşi permit astăzi să ducă o viaţă de lux.

Ultima demonstraţie de forţă a bogaţilor avea să se întâmple zilele trecute, cu prilejul unui seminar sau simpozion al lăptarilor, organizat în hotelurile de patru sau cinci stele din Poiana Braşov. Adică tocmai într-o locaţie care are o contribuţie de zero litri la aprovizionarea pieţei cu lapte.

Grav, foarte grav este că disertaţiile susţinute aici au avut loc în faţa unui auditoriu care a plătit bani grei pentru ocuparea unui scaun. Nu ştim câţi crescători de vaci autentici s-au aflat printre participanţi la dezbateri, dar aflăm că de la dezbateri au lipsit reprezentanţi de seamă ai crescătorilor de taurine.

Dacă aceştia au lipsit, întrebarea este: care este utilitatea practică a întâlnirii de la Poiana Braşov?

Refuzăm să împărtăşim opiniile unor fermieri care acuză că, de fapt, întâlnirea cu participare internaţională a lăptarilor s-a dorit a fi un fel de întâlnire a cartelurilor ce se conturează în acest sector.

Reţinerea noastră se referă la faptul că la conducerea Patronatului se află inclusiv persoane de o calitate profesională şi morală greu de contestat. Numai dacă nu cumva aceşti oameni de bună credinţă vor fi până la urmă obligaţi să abdice de la aceste calităţi.

Luminiţa PANDREA
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 9, 1-15 MAI 2008

Vizualizari: 751



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI