Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Italienii vin să ne refacă orezăriile

Un grup de specialişti italieni, poate urmaşii celor care au adus prima oară orezul în România, au revenit în Bărăgan pentru a reface vestitele orezării distruse la ordinul celor care fac noua reformă agrară.

Reprezentanţii firmei italiene Riso Scotti au preluat 4.000 ha de terenuri sărăturoase, amplasate în judeţele Ialomiţa, Brăila şi Olt, unde au amenajat orezării ce rivalizează cu tot ce este mai bun în patria acestei culturi. Exemplul lor a fost urmat şi de unii investitori care au extins suprafaţa cultivată cu orez la 8.000 de hectare.

România – al treilea producător european

Cu sprijinul autorităţilor locale şi acceptul proprietarilor, italienii au preluat unele suprafeţe care au sistem de irigaţie prin inundare şi desecare. În ultimii ani acestea au ajuns nişte izlazuri neproductive, pârloage sau cultivate parţial cu plante care nu se pretează pe sărături, de la care se obţin producţii nesatisfăcătoare. Italienii le-au redat acum folosinţa pentru care au fost destinate, conform studiilor agropedologice şi climatice efectuate cu mulţi ani în urmă.

În puţini ani, investitorii italieni şi-au extins suprafeţele cultivate cu orez, ajungând la 4.000 ha, din care 2.000 în judeţul Ialomiţa, 1.000 în judeţul Brăila şi 1.000 în judeţul Olt. Producţia obţinută va permite plasarea pe piaţă a cca 30.000 de tone orez alb, echivalent cu 30% din necesităţile interne de consum. Cu o asemenea producţie, România revine în topul producătorilor de orez din Europa, fiind depăşită doar de Italia şi Spania.

În România, cultura de orez devine rentabilă la producţii de peste 5.500 kg/ha. Totuşi, pentru a fi competitivi pe piaţa internă şi europeană este nevoie de acordarea unor subvenţii, cel puţin la nivelul celor din ţările europene mari cultivatoare de orez.

Este vorba de Italia şi Spania. Firma italiană Scotti a efectuat lângă Chirana o investiţie în valoare de peste 5 milioane de euro, constând într-o modernă orezărie, o fabrică de prelucrarea orezului şi ambalarea produselor.

Specialiştii italieni scot în evidenţă calităţile bobului de orez românesc pentru consumul uman, atât din punct de vedere culinar, cât şi dietetic. Ei definesc orezul ca cereală a sănătăţii. Proteinele din orez au capacitate ridicată de asimilare, până la 86%, faţă de grâu – 60-63%.

În cadrul unui simpozion organizat de către Prefectura judeţului Ialomiţa, dr. ing. Gheorghe Alionte, specialist în cultura orezului, a prezentat cu profesionalism soiurile care se pot cultiva în zona lor de favorabilitate şi cerinţele tehnologice ale loturilor semincere. El recomandă să se cultive soiurile italiene, care au avut condiţii de maturare foarte bune în ultimii ani atât de călduroşi, dar şi soiurile româneşti care au calitatea de a evita riscul unor temperaturi scăzute ce pot surveni în perioada de vegetaţie.

Aşteptându-i  pe noii orezari

Dr. ing. Mihai Mihalache, director la Agenţia de Consultanţă Agricolă, a precizat că România a avut şi are încă o tradiţie în această cultură.

Pentru a cultiva orez este nevoie şi de practicieni. De aceea, Agenţia de Consultanţă Agricolă organizează cursuri de calificare timp de trei luni pentru meseria de orezar.

Preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Ialomiţa, Nicolae Stanca, şi-a exprimat convingerea că, nu peste mult timp, în România orezăriile se vor extinde la 50.000 de hectare.

Majoritatea amenajărilor se află în incintele îndiguite din Lunca Dunării constituite în bazine orezicole. Studiile tehnico-economice efectuate de proiectanţii amenajărilor, cât şi de cercetători din cadrul Academiei Agricole stabilesc cu rigoare ştiinţifică tehnologia de cultură, din care reiese proporţia pe care trebuie să o ocupe în cadrul asolamentului atât orezul, cât şi celelalte culturi ca să fie rentabile.

Pe aceste terenuri cu sistem de irigare prin inundare numai orezul se poate iriga în mod corespunzător, iar celelalte culturi din rotaţie beneficiază de umiditatea din sol şi îmbunătăţesc însuşirile fizice (structura, textura etc.).

Dr. ing. Ion MANTU, Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.1, 1-15 IANUARIE 2008

Vizualizari: 1976



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI