Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Recomandari

Legumele de lângă casă

• La începutul lunii iunie mai puteţi planta răsadurile de roşii, ardei şi vinete, asta în cazul în care nu aţi făcut acest lucru încă din luna mai;
• Parcelele care au fost ocupate cu ceapă verde, salată, spanac, mazăre şi gulioare pot fi reînsămânţate. Se curăţă terenul de resturile vegetale, apoi se sapă şi se nivelează. Putem cultiva din nou salată sau fasole, ridichi şi castraveţi de toamnă;
• La mijlocul lunii iunie se mai pot planta conopida, varza de toamnă, varza roşie, varza de Bruxelles, gulia de toamnă şi broccoli;
• Este momentul potrivit pentru palisarea, copilitul şi cârnitul tomatelor timpurii;
• Castraveţii timpurii din seră se întind pe sfoară;
• Au loc plivitul, răritul şi irigarea zarzavaturilor şi se combat bolile şi dăunătorii legumelor.

În această lună trebuie recoltate salata, spanacul, mazărea, gulioarele, anasonul, ridichile, varza timpurie, mărarul, tarhonul, pătrunjelul şi rozmarinul.

Florile de lângă casă

Florile de vară, anuale, trebuie semănate până cel târziu la mijlocul lui iunie; florile bienale se seamănă la sfârşitul lunii.

Arbuştii de toamnă se tund circa 10 cm, astfel încât să se menţină tari la înflorire. Toţi arbuştii de un an care înfloresc primăvara se tund direct după înflorire, astfel încât să fie asigurată o înflorire puternică în anul următor.

Trandafirii trebuie verificaţi să nu aibă păduchi de frunze, iar eventualele atacuri trebuie imediat combătute!

Gazonul trebuie în continuare cosit în mod regulat, în lunile calde de vară această operaţiune putând fi efectuată după-amiaza târziu sau seara.

Lucrări în plantaţiile pomiviticole

Se continuă legarea lăstarilor de viţă-de-vie şi se îndepărtează vârfurile lăstarilor mai viguroşi. Se mai rup din frunze, astfel încât ciorchinii să aibă mai multă lumină. Via se stropeşte contra manei, făinării şi putregaiului.

La pomi, tăierile de vară pot fi aplicate încă de la începutul lunii iunie (în anii prielnici chiar la sfârşitul lui mai). Ele încep cu ruperea lăstarilor cu creştere incomodă, crescuţi pe lemn mai bătrân.

Zmeura trebuie rărită şi culeasă în mod regulat. Sunt acum gata de recoltat căpşunile şi coacăzele; cireşele care se coc trebuie protejate cu o plasă fină contra păsărilor.

Merele şi perele trebuie rărite,
iar surplusul de fructe trebuie îndepărtat.

Valentina Şoimu
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.11, 1-15 IUNIE 2008

Vizualizari: 1166



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI