Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Pâinea de Salonta

Copil fiind, priveam cu smerenie spre mama care ,ori de câte ori înainte de-a „începe o pâine“, încrusta pe ea semnul crucii. Adică a mulţumirii aduse lui Dumnezeu pentru darul său natural.

Era vorba, desigur, de pâinea coaptă în cuptorul său arhaic, care nu are astăzi o şansă de a fi agreat de cei care zic că răspund de siguranţa noastră alimentară.

Când braţele ei slăbite de muncă şi trecerea anilor nu au mai avut puterea de a frământa aluatul, a intrat în casa noastră franzela cea de toate zilele. Mama privea spre ea oarecum ciudat şi se rezuma doar în a o felia şi a o pune pe masă.

Asta până într-o zi în care am adus în casă câteva „pite coapte“ în vetrele unei brutării de la fostul CAP Salonta-Bihor. Primul gest al mamei a fost acela de a repeta semnul sacru al crucii. Am întrebat-o atunci: „De ce nu faci acest lucru şi cu franzela?“ Mi-a răspuns abia după ce a tăiat-o în jumătate. „Pruncul meu, crucea se pune doar pe pâinea frământată şi făcută de mâinile omului. Să ţii minte acest lucru.“

După foarte mulţi ani revin la brutăria fostului CAP Salonta, mânat mai ales de amintiri nostalgice. Locul cu pricina este acelaşi, la fel şi pita de Salonta, pe care nu ştiu câte mame mai fac semnul crucii înainte de înfruptarea celor din jurul ei.

Tradiţionala pâine ţărănească de Salonta s-a „modernizat“ doar ca proces tehnic şi „igienic“. Nu şi ca fabricaţie. Noul ei patron, Ioan VESE, a avut demnitatea şi curajul de a păstra vechea reţetă de fabricaţie, care a făcut din pâinea de Salonta un brand ce poate obţine uşor certificatul de produs tradiţional.

După 40 de ani de fabricaţie, pâinea de Salonta, de 3 şi 5 kg, se face şi astăzi doar din făină albă, maia şi puţină drojdie, apă şi sare, coaptă pe cărămidă. Produsul obţinut are o perioadă de garanţie de 4-5 zile, dar pâinea ţinută la rece îşi păstrează proprietăţile până la 7-10 zile.

Investiţiile făcute în brutărie vizau nu atât modificarea tehnologiei tradiţionale de fabricare a pâinii, cât alinierea spaţiilor de producţie la normele europene.

Piaţa neagră a pâinii – o diversiune

Reprezentanţii celor care gestionează produsele panificabile în România acuză adesea concurenţa neloială în sector, cu trimitere directă la micii producători care eludează legislaţia fiscală. La SC „Vespan“ Salonta, aveam să ne convingem că această acuzaţie nu are un fundament real.

Întrebată fiind asupra acestei probleme delicate, doamna Angelica Vese, director cu probleme de marketing, ne-a pus în faţă acte oficiale de control care dovedesc că, practic, nu este posibilă nicio fraudă financiară. Cât priveşte acţiunile de control ce ţin de asigurarea normelor de siguranţă alimentară, acestea depăşesc adesea limita exigenţei.

Ca să nu zicem a normalului. Incredibil, în majoritatea cazurilor, cheltuielile legate de aceste controale sunt suportate de brutăria din Salonta, iar nivelul acestora nu este de ici, de acolo.

Ce-i drept, în ultimul timp aceste controale s-au mai rărit, iar explicaţia ţine tocmai de calitatea de excepţie a produselor realizate aici.

Dovada vine nu numai din partea consumatorilor bihoreni, ci şi a multor cetăţeni din Ungaria, care vin să cumpere pâine de Salonta.

Iosif POP
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.11, 1-15 IUNIE 2008

Vizualizari: 5109



֩ Comentarii

 
֠ 1.     pop petru -- (3-December-2010 )
Locuiesc in Arad, dar originile mele sunt in Bihor. Cunosc aceasta paine din anii '80 si chiar si acum, desi nu mai am aproape pe nimeni in Bihor, merg duminica la Salonta sa cumpar paine.Este cea mai buna paine pe care am mancat-o. Asa cum am mancat la bunica in copilarie. Din inima felicitari!

֠ 2.     Tri -- (21-December-2010 )
Locuiesc in IASI Romania.Bunicul meu a locuit in ORADEA si cumpara paine de Salonta.O paine excelenta .Intreb pe aceasta cale cum as putea beneficia macar saptamanal de o paine de Salonta ?

֠ 3.     dan -- (28-September-2012 )
afisati nr de contact pentru eventuale comenzi in alte judete 7952d

֠ 4.     Baciu Adrian -- (1-January-2017 )
In Oradea cel putin nu exista concurenta la aceasta paine, ma refer doar la cea fara amelioratori si coapta pe vatra (cu funingine dedesubt). Pentru ca au si cu amelioratori, asa cum cer necunoscatorii sau nepasatorii. Are gustul autentic, consistenta si textura painii de casa de la tara. Asta doar pentru cunoscatori. Sper sa nu dispara vreodata acest produs.

֠ 5.     adrian -- (3-January-2017 )
Ca fost licean in Salonta, am gustat acaeastá páine prima oará in anii 80 .De cáte ori trec prin Salonta, niciodatá nu uit sá má opresc sá cumpár 2-3 bucáti ptr mine si prieteni cárora de asemenea este number 1 Felicitári proprietarului ptr pástrarea retetei

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI