Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Insula Mare a Brăilei

„Oază“ într-o agricultură de subzistenţă

Cunosc Insula Mare a Brăilei încă de la naşterea ei, din 1965. Personal consider că este o exploataţie agricolă de referinţă mondială. Cele 60.000 hectare de teren arabil sunt recunoscute de agricultori ca un pământ al făgăduinţei divine.

În luna mai 2008 am avut privilegiul ca, împreună cu sute de specialişti agricoli şi autorităţile locale din Brăila şi alte judeţe, să particip la Simpozionul „Tehnologii moderne pentru protecţia culturilor aplicate în Insula Mare a Brăilei“ – cea mai mare exploataţie agricolă din Uniunea Europeană.

Eveniment de marcă pentru agricultura românească, organizat de companiile Du Pont România şi SC TCE 3 Brazi SRL – Punct de lucru Brăila, seminarul a evidenţiat factorii prin care se poate pune în valoare o parte din avuţia naţională a României: muncă asiduă, perseverenţă, tenacitate, profesionalism şi spirit de echipă.

Oameni cu care ne mândrim

Aceste calităţi remarcabile ale colectivului de oameni deosebiţi ai SC TCE 3 Brazi, echipa condusă cu înţelepciune de ing. Culiţă Tărâţă - preşedinte şi ing. Lucian Buzdugan - director general, precum şi eforturile financiare şi umane extraordinare au făcut din Insula Mare a Brăilei o exploataţie agricolă de nivel mondial. Din păcate, ea e o simplă „oază“ într-o agricultură de subzistenţă.

Nu reuşesc să îmi înving un gust amar: după aproape 20 de ani de reforme, agricultura românească este încă un sector ignorat de conducătorii acestei ţări. Este regretabil că de la această manifestare de elită a agriculturii româneşti au lipsit chiar reprezentanţi ai factorilor de decizie din organele centrale de resort. Îmi permit să fac această afirmaţie după cei peste 45 de ani de activitate în agricultura României.

Un avertisment ignorat

Cu regret şi amărăciune îmi amintesc că în anul 1998 am încercat să atrag atenţia celor care conduceau la cel mai înalt nivel această ramură de bază a economiei naţionale asupra erorilor pe care le comit, dar nu am primit decât reproşuri.

Nu am reuşit decât să public în presa internaţională un articol intitulat „Desfiinţarea Întreprinderilor Agricole de Stat – o măsură iresponsabilă“. Concluzia era una singură: România, dintr-o ţară exportatoare de produse agricole, va deveni importatoare, ceea ce s-a şi întâmplat în următorii ani. În folosul cui?

În loc de concluzii

Trebuie să subliniez că nu avem în prezent o strategie viabilă pe termen mediu şi lung, în concordanţă cu orientările agroalimentare şi energetice globale.

Problemele ce ţin de organizarea teritoriului agricol, asocierea producătorilor agricoli, de existenţa unei legislaţii adecvate de finanţare şi creditare în agricultură sunt de importanţă naţională, dar nerezolvate şi fără o perspectivă viabilă.

Aşa cum subliniam, SC TCE 3 Brazi este societatea care în ultimii ani a investit însemnate mijloace financiare şi umane, dovedind că şi în condiţii climatice nefavorabile se pot realiza producţii performante, la nivelul celor mai puternice exploataţii agricole din lume.

Am ţinut să-mi exprim această opinie, considerând că este absolut necesar ca rezultatele obţinute prin muncă, profesionalism şi corectitudine să fie cunoscute în toată ţara şi peste hotare. Ţin să precizez că opiniile prezentate aparţin exclusiv autorului şi sunt exprimate în nume personal.

Dipl. ing. Costel Eremia,  fost ministru secretar de stat,  şeful departamentului Agriculturii de Stat
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.12, 16-30 IUNIE 2008

Vizualizari: 2080



֩ Comentarii

 
֠ 1.     funieru mihai -- (25-May-2010 )
o agricultura durabila si performanta cum este cea din insula mare a Brailei poate sa primeasca o serie de ingineri agronomi abia iesiti de pe bancile scolii dornici sa invete de la cei ce ii considera niste adevarati specialisti? Cu stima si respect tanar inginer dornic de treaba Funieru Mihai.

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI