Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Ingredienţi naturali folosiţi în grădina de lângă casă

În flora spontană se găsesc o serie de plante din care se pot obţine preparate lichide. Acestea pot fi utilizate cu rezultate deosebite ca stimulente pentru creştere, combaterea bolilor şi dăunătorilor, combaterea unor boli la animale, pregătirea compostului, a îngrăşămintelor organice etc., astfel:

Apa de urzică sau maceratul

Se obţine din frunze, este bogată în compuşi elementari ai fierului şi alte minerale, precum şi în substanţe vegetale bioactive.

Mod de preparare: planta se taie când ajunge la creşterea deplină, înainte de înflorit. Urzica se introduce într-un bare loc fermentaţia trebuie aşezat la soare, iar procesul durează 8–10 zile. În timpul fermentaţiei conţinutul va fi agitat de 2 ori pe zi, iar vasul se va ţine acoperit.

Utilizare: în legumicultură – se  stropesc plantele cu o soluţie din macerat diluat în proporţie de 1:10, de 2 – 3 ori pe săptămână. Tratamentul influenţează în mai mică măsură creşterea, dar protejează plantele supuse unor fenomene care afectează vegetaţia.

Coada-calului – efect contra bolilor micotice din lumea vegetală

Mod de preparare: maceratul se pregăteşte într-un vas special – din tulpini culese vara când plantele au devenit foarte tari şi rezistente. Plantele se pun la uscat, se iau 300 g şi se fierb la foc mic, o jumătate de oră în 5 litri de apă, după care se multiplică concentratul cu apa – de cinci ori cantitatea iniţială.

Utilizare: tratarea terenurilor infectate cu ciuperci fitopatogene prin stropiri repetate toamna târziu sau primăvara devreme la culturile de cartofi, căpşuni şi în livezi. Celelalte tratamente cu apă de ploaie în proporţie de 1:10 (10 kg urzică la 100 l apă). Recipientul în care te (a treia, a patra şi chiar a cincea pulverizare) se pot executa şi în perioada de vegetaţie.

Pelinul, insecticid

Modul de preparare: constă în uscarea plantelor de pelin, după care praful rezultat din măcinarea acestuia (în proporţie de 3 kg la 100 litri soluţie) se opăreşte cu apă, se lasă puţin pentru infuzie, apoi se completează cu 100 l de apă.
Utilizare: sub formă de praf în legumicultură şi de soluţie în livezi.

Coada-şoricelului

Se utilizează preparate din flori, care se adaugă gunoiului. Gunoiul astfel tratat poate declanşa în sol procese vitalizatoare şi armonizatoare deoarece coada-şoricelului are o influenţă specială în procesele azotului şi potasiului din sol.

Coaja de stejar

Mărunţită în fragmente şi introdusă în sol, favorizează raportul optim între siliciu şi potasiu.

Odoleanul (valeriana)

Se utilizează sucul florilor, care conferă îngrăşământului capacitatea de a acţiona corespunzător faţă de fosfor şi reglează procesele calorice din grămada de gunoi. Dacă se pulverizează acest preparat pe plante cu flori, cultura respectivă produce un număr mare de flori.

REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 13, 1-15 IULIE 2008

Vizualizari: 1915



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI