Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Uniunea Europeană, în date şi cifre

Organismele consultative ale Uniunii Europene Comitetul Economic şi Social European

Comitetul Economic şi Social European este un organism al UE care a luat fiinţă în 1957. Este compus din reprezentanţi ai angajaţilor şi angajatorilor - organizaţii reprezentative ale producătorilor, agricultorilor, lucrătorilor şi profesiunilor liberale, ale economiei, consumatorilor şi ale altor organizaţii nonguvernamentale. Este similar Comitetului Regiunilor, cu care împarte sediul din clădirea Delors din Bruxelles.

CESE a fost înfiinţat prin Tratatul de la Roma, cu scopul de a unifica diferitele grupuri economice într-o singură piaţă, Piaţa Unică. S-a creat astfel o instituţie care a permis beneficiarilor săi oportunitatea de a dialoga cu Comisia Europeană, Consiliul şi Parlamentul European. Rolul CESE este pur consultativ, dar prin Tratatul de la Maastricht influenţa sa s-a extins în diferite alte domenii, cum ar fi politica socială, coeziunea economică şi socială, mediul, educaţia, sănătatea, protecţia consumatorilor, industria, comunicaţiile, taxele indirecte şi fondurile structurale. În alte probleme CESE colaborează cu Comitetul Regiunilor.

Organele de lucru

CESE este o adunare formată din 344 de consilieri care provin din cele 27 de state membre ale Uniunii. Aceştia au un mandat de 4 ani care poate fi reînnoit. Ei sunt numiţi de Consiliu pe baza listelor elaborate de guvernele naţionale. Adunarea CESE este organizată pe 3 grupuri de lucru:

– Grupul I – Angajatori - sectoare publice şi private din industrie, comerţ, finanţe etc. (întreprinderi mari);
– Grupul II – Salariaţi - confederaţii sindicale naţionale;
– Grupul III – Activităţi diverse - agricultori, consumatori, economie socială, meşteşugari şi IMM-uri, organizaţii nonguvernamentale sociale şi de mediu, profesiuni liberale.

Organele de lucru ale CESE sunt structurate pe şase secţiuni specializate:
• piaţa unică, producţie şi consum;
• transporturi, energie, infrastructură şi societatea informaţională;
• agricultură, dezvoltare rurală şi protecţia mediului;
• uniunea economică şi monetară, coeziunea economică şi socială;
• ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi cetăţenie;
• relaţii externe.

CESE are drept de iniţiativă, poate emite avize exploratorii şi preia rolul de facilitator şi promotor al dialogului cu societatea civilă. Funcţia consultativă şi dialogul cu organizaţiile societăţii civile fac din CESE unul dintre protagoniştii şi promotorii cei mai activi ai democraţiei participative.

Site-ul oficial al Comitetului Economic şi Social European este www.eesc.europa.eu.
În următoarea ediţie vom prezenta date referitoare la cel de-al doilea organism consultativ al Uniunii Europene – Comitetul Regiunilor.

Aurora Dumitrescu
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 22, 16-30 NOIEMBRIE 2008

Vizualizari: 644



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI