Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Adio citronadă naturală!

Câteodată noi, românii, ne întrebăm dacă am făcut cu adevărat o „afacere“ să facem parte din UE sau nu. De ce? Simplu! Zilnic apare câte ceva straniu, câte-o hotărâre absurdă din partea UE care contrastează cu cele mai elementare reguli, în acest caz, de alimentaţie sănătoasă. Ne întrebăm chiar dacă aceştia ţin cu adevărat să ne protejeze sau...?

Să ne explicăm: Nu cu mult timp în urmă, ultima găselniţă sosită de la Bruxelles a fost impunerea anumitor legi ţărilor comunitare, printre care şi Italia. Este de precizat că această ţară a fost singura care a reuşit să se impună deciziilor comunitare în urmă cu câţiva ani în ceea ce priveşte procentul ridicat de cacao în realizarea ciocolatei şi nu a untului de cacao (margarinei?) şi a sucurilor de fructe.

Graţie unei legi din 1961 care impiedica producerea unor băuturi răcoritoare cu gust de fructe şi colorate artificial dacă nu se folosesc cel puţin 12% de produs natural-pulpă de fructe, Italia a reuşit să vândă italienilor produse cât de cât originale până acum câteva zile, când Senatul a fost constrâns să aprobe legea impusă de Uniunea Europeană.

Astfel Italia este obligată să-şi deschidă propriile pieţe limonadei fără lămâie, sucului de portocale doar colorat şi îndulcit fără niciun procent de suc natural, ciocolatei obţinută cu grăsimi vegetale, altele decât untul de cacao, dar şi vinului fără struguri cu zahăr, a caseinei şi caseinaţilor, în loc de lapte pentru obţinerea brânzeturilor cu pastă filată vândute ca analog al mozzarelei.

E greu de imaginat că, într-o ţară în care dieta mediteraneană e patroana casei, substituirea sucului natural cu arome şi coloranţii „E“ va păgubi producătorii şi va fraieri consuma­torii, fără a calcula efectele negative asupra sănătăţii copiilor; deja în „Cizmă“ s-a ajuns la o valoare cuprinsă între 30%-49% de obezitate infantilă. De pe mesele italienilor vor dispărea 120 milioane de kg de portocale pe an, iar impactul va fi incalculabil!

Multe asociaţii de consumatori au luat poziţie şi pledează pentru o alimentaţie sănătoasă, cum a fost dintotdeauna cea mediteraneană. Contrafacerile sunt şmecherii favorizate şi de non-obligaţia de a scrie pe etichete originea alimentelor şi a elementelor conţinute în sticle şi borcane cumpărate şi vândute ca „Made in Italy“ în lumea întreagă.

Oare noi, românii, la ce ne mai putem aştepta...? Dacă nu ne grăbim să ne tutelăm produsele tipice riscăm s-o păţim ca şi cu Păstorul Mioritic, iar italienii cu Tokai-ul...

Vinul fără „struguri“: realizat din fermentaţie de fructe, de la zmeură la ribes şi nu din struguri, printr-o practică enologică care alterează însăşi natura vinului tradiţional.

Vinul rosé: după OK-ul UE, e produs amestecând vin alb cu vin roşu, în loc de a-l produce după metoda naturală tradiţională cu vinificare în alb a strugurilor roşii.

Vinul cu zahăr: este o practică utilizată în ţările din nordul Europei care permite creşterea gradaţiei vinului graţie adăugării de zahăr. Îndulcirea a fost mereu interzisă în ţările mediteraneene şi Italia.

Vinul fără alcool: este permisă eliminarea unei părţi de alcool conţinută natural în vin prin intermediul unor practici enologice determinate.

Vinul cu talaş – în 2007 s-a dat cale liberă învechirii artificiale a vinului cu talaş în locul tradiţionalelor butoaie de stejar, fără obligaţia specificării pe eticheta sticlelor.

Iulia-Sanda VÎRSTA
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.9, 1-15 MAI 2009

Vizualizari: 1185֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI