Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Albinăritul, între pasiune şi sursă de câştig

Viorel Dumitru, vicepreşedinte al Asociaţiei Fermelor Apicole pentru Reproducţie, deţine în comunele prahovene Belciug (Drăgăneşti) şi Ciupelniţa (Dumbrava) 200 de stupi. Anul viitor intenţionează să se extindă cu încă 100 de stupi.

Când se referă la albinărit, Viorel Dumitru nu vorbeşte musai despre bani. N-a pus câştigul pe primul plan. A avut, ce-i drept, lejeritatea financiară căpătată din statutul de angajat la altă firmă. De altfel, în familia Dumitru pasiunea pentru stupărit este totală. Apicultor este şi soţia Constanţa Dumitru, iar fiica, absolventă de facultate, a fost cucerită de ocupaţia părinţilor, fiind responsabilă cu partea de ambalare şi prezentare a mierii.

Se poate trăi din 300 de stupi?

Da, se poate. Un stup produce anual 20 kg de miere, kilogramul costă în jur de 20 de lei x 300 de stupi = 120.000 lei. Dar... vorba domnului Dumitru: „La asta se adaugă viaţa frumoasă de stupar. Am fost în concedii în toată ţara şi-n Europa, dar nicăieri nu este mai frumos şi nu m-am simţit mai bine decât lângă albinele mele. Plecăm din aprilie, în sudul ţării, la rapiţă, apoi urmărim salcâmul, în trei etaje de relief, facem o pauză în flora spontană, apoi vine teiul – la care mulţi au renunţat totuşi, uneori chiar şi noi, fiindcă producţia de polen nu este foarte bună –, mergem în sud, până la Constanţa, pentru floarea-soarelui (fără soiuri hibride) şi, în fine, ne retragem spre pădure. Pasiunea? Nu ştiu de unde vine. Poate din obişnuinţă, poate din dragostea de albine.“

Producător autorizat de mătci

Viorel Dumitru are stupină de multiplicare, este producător autorizat de mătci, acreditat de Agenţia Naţio­nală de Ameliorare şi Reproducere Zootehnică, ceea ce înseamnă că toţi cei care cumpără regine de la Apiego beneficiază de decontarea costului, prin Programul Naţional Apicol. Ferma s-a specializat în albina românească Apis mellifera carpatica, poate nu atât pentru randament cât din spirit de conservare. „Este autohtonă, crescută în condiţiile climatice şi de floră de la noi şi îmi place mai mult decât orice alt tip de albină.“

Vânzare fără intermediari

Comercializarea? Aici este o problemă. Şi familia Dumitru, ca mai toţi apicultorii din asociaţie, are oferte multe, dar nu vrea să vândă nici procesatorilor şi nici altor comercianţi en-gros, pentru simplul motiv că oferă preţuri mici. Desfacerea este realizată în târguri şi printr-o reţea pe care fiecare apicultor şi-a asigurat-o. Anul trecut, de exemplu, Apiego a vândut astfel patru tone de miere.

Maria BOGDAN
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.21, 1-15 NOIEMBRIE 2011

Vizualizari: 1751



֩ Comentarii

 

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI