Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Argeşenii cred într-un an agricol mai bun

Rezervele de apă din ultimele luni, acumulate în sol, îi îndreptăţesc pe fermieri să spere la o nouă producţie bună de grâu, consideră specialiştii de la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Argeş.

„În toamnă, am însămânţat în timp util întreaga suprafaţă programată, de 59.250 ha. Plantele au ieşit bine din iarnă şi sperăm să avem, din nou, o recoltă bogată – a declarat Cosmina Badea, consilier în cadrul Direcţiei Agricole. Cea mai întinsă cultură a judeţului este porumbul, care va fi însămânţat pe 55.831 hectare.

Judeţul Argeş acordă o atenţie deosebită şi plantelor tehnice, în special plantelor oleaginoase, cultivate pe 23.000 hectare.

Fermierii mai seamănă în câmp în primăvara aceasta muştar, orez, hamei şi grâu dur.
Suprafaţa agricolă a întregului judeţ este de 344.940 ha, din care 276.475 ha în sectorul privat, iar 68.465 ha aparţin statului. Exploataţiile agricole individuale dispun, în total, de 222.254 ha, iar unităţile de cercetare-dezvoltare, de numai 3.288 ha.

Cândva un judeţ cu vii renumite şi întinse, Argeşul mai dispune de 1.719 ha cu viţă-de-vie, din care 1.242 ha pe rod. Îmbucurător este faptul că livezile continuă tradiţia, ele ocupând 22.905 ha, din care 252 ha aparţin cercetării. Ion Toloş, şeful serviciului Politici agricole în domeniul vegetal, din cadrul DADR Argeş, ne-a spus că judeţul ocupă locul doi pe ţară, după Bistriţa-Năsăud, la capitolul livezi.

În mod curios, în derularea subvenţiilor au apărut blocaje create chiar de beneficiari. „Am avut unele întârzieri la plata acelor 200 lei/ha, subvenţie pentru înfiinţarea culturilor, din cauza solicitanţilor.

Banii au venit de la Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, dar nu i-am putut vira în conturile beneficiarilor, pentru că ei ne-au furnizat numere greşite de conturi bancare. Aşa că am fost nevoiţi să-i chemăm aici, la noi la direcţie, şi să clarificăm situaţia. Acest lucru a însemnat pierdere de timp şi a dus la nemulţumirea agricultorilor respectivi“ – a afirmat Cosmina Badea, consilier la DADR.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.9, 1-15 MAI 2009

Vizualizari: 625֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI