Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Ascaridioza, o boală a condiţiilor precare

Ca urmare a solicitărilor cititorilor noştri, în rândurile următoare vom face o succintă prezentare a unei boli destul de des întâlnită la specia suine, şi anume Ascaridoza la porc. Pentru a oferi celor interesaţi un răspuns avizat, am apelat la specialiştii companiei ROMVAC, care au făcut câteva referiri la modul de contaminare, tratamentul şi prevenţia bolii.

Igiena este esenţială

Ascaridioza porcului este o parazitoză foarte răspândită, produsă de viermi cu corpul cilindric de dimensiuni mari, care ajung şi până la 25 cm lungime. Aceştia poartă denumirea ştiinţifică de Ascaris suum, dar în limbajul popular sunt numiţi limbrici. Se înmulţesc prin ouă, care se elimină odată cu fecalele în mediul extern, unde, în condiţii de umiditate în adăposturi sau în jurul lor, pot rezista chiar şi cinci ani.

Ascaridioza poate să apară în orice anotimp, la orice vârstă a porcilor, în toate sistemele de exploatare. Mai predispuse spre îmbolnăvire sunt animalele tinere, de 4-5 luni.

În gospodăriile populaţiei parazitoza este mai frecventă, fiind legată de condiţiile de igienă şi alimentaţie nesatisfăcătoare. Contaminarea porcului are loc imediat după fătare, când purcelul înghite împreună cu hrana şi apa ouă de paraziţi eliminate pe sol odată cu fecalele de către animalele infestate. Oul care conţine o larvă ajunge în tubul digestiv al porcului, eliberează larva care va migra spre ficat apoi spre inimă, pulmon. În final ajunge tot în intestin, unde devine vierme adult, care, la rândul său, elimină ouă în mediul extern şi astfel ciclul biologic al parazitului se reia.

Pe traseul parcurs, larva produce diferite leziuni la nivelul organelor parazitate. Astfel, întâlnim frecvent aspectul de ficat „stropit cu lapte“ în ascaridioza porcului. În stadiul adult, ascarizii, mai ales când sunt în număr mare, pot produce blocări ale intestinelor şi chiar ruperea lor.

Simptomatologie

Semnele clinice sunt variate şi depind de starea de întreţinere, de intensitatea parazitării, dar şi de vârsta animalului. Cel mai afectat este tineretul porcin, care, deşi consumă multe furaje, slăbeşte, are abdomenul balonat, tuşeşte, are diaree sau constipaţie. De asemenea, la purcei pot apărea uneori semne nervoase. În final, animalele devin anemice şi rahitice.

Prevenirea şi tratamentul

Se recomandă dehelmintizarea animalelor adulte, dar şi a purceilor imediat după înţărcare cu ROMOXIBENDAZOL şi ROMIVERMECTIN.
Adăposturile şi ustensilele se vor curăţa şi deparazita în mod obligatoriu cu ROMPARASECT 5% sau ROMPARASECT FORTE.

Având în vedere că ascarizii sărăcesc organismul în glucide, proteine şi săruri minerale, se recomandă utilizarea de premixuri proteino-vitamino-minerale ca Vitasuin, Romstarter 9+1 P, Romzeofort, Vitapremix Biomos, precum şi vitamine injectabile sau buvabile: Vitamina AD3E, Vitamina B1+B6, Vitamina C, Multivitarom şi Vita B complex.

Laura DOBRE ZMARANDA
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.7, 1-15 APRILIE 2011

Vizualizari: 3905֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI