Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

AVORTUL SALMONELIC AL OILOR

SALMONELOZELE sunt boli infecţioase, produse de germeni din genul Salmonella. La oi şi mai puţin la capre se întâlnesc două tipuri de boli cu diferite serotipuri de salmonele:

- gastroenterocolita salmonelică – cunoscută şi sub denumirea de dizenteria salmonelică, care apare de obicei sub formă de enzootii la mieii nou-născuţi şi excepţional la ovinele adulte. La miei, boala se manifestă clinic prin lipsa poftei de mâncare, diaree cu fecale lichide, uneori hemoragice, icter şi deshidratare accentuată, iar la oile adulte, febră, diaree şi tulburări respiratorii;

- avortul salmonelic al oilor este cea mai frecventă şi cea mai importantă (din punct de vedere economic) infecţie salmonelică a ovinelor, fiind produsă de Salmonella abortus ovis. Boala se caracterizează clinic prin avorturi şi îmbolnăviri perinatale la miei şi evoluează singură sau asociată cu alte boli infecţioase avortigene: campilobacterioza ovină, avortul chlamidian, variola ovină sau unele boli metabolice (cetonemia de gestaţie). Boala este condiţionată de factori favorizanţi precum: alimentaţie dezechilibrată, furaje îngheţate sau alterate, frig, umiditate şi apare adesea spontan, având caracter enzootic, fără tendinţă de difuzare în afara focarului.

Forme de manifestare

Clinic, boala se manifestă prin avort, începând din luna a doua de gestaţie, în special la sfârşitul lunii a patra, dar şi în ultima lună de gestaţie. Oile sunt aparent clinic sănătoase, unele prezentând înainte de avort nelinişte, edem al vulvei, cu scurgeri vaginale, sangvinolent, edem al mamelei, uneori diaree. Oile care avortează au o stare generală bună, rar înregistrându-se retenţii placentare, endometrite sau septicemii mortale.

Oile bolnave, chiar dacă ajung la termenul de fătare, dau naştere unor miei neviabili. Uneori, din cauza condiţiilor de igienă necorespunzătoare, se pot îmbolnăvi şi mieii nou-născuţi sănătoşi prin contaminare de la oile care au avortat. La aceştia boala se manifestă prin febră, inapetenţă, dispnee, tahicardie şi moarte.

Sursa de infecţie cu salmoneloze o reprezintă oile bolnave care elimină cantităţi mari de germeni după avort, contaminând adăposturile şi care rămân purtătoare de lungă durată. Infecţia se realizează pe cale genitală, odată cu actul montei, şi pe cale digestivă, odată cu apa şi furajele contaminate.

Diagnosticul prezumtiv se pune pe semnele clinice care oferă puţine elemente de diagnostic diferenţial faţă de alte avorturi infecţioase. Totuşi, incidenţa crescută a avorturilor la oi, precum şi îmbolnăvirea în aceeaşi perioadă a nou-născuţilor cu simptomatologia descrisă reprezintă un element de diagnostic. Examenul de laborator este cel care confirmă natura avortului, prin însămânţări din organele avortonului sau din placentă. Diagnosticul de efectiv se face prin RAL, ţinând cont că în serul oilor care au avortat anticorpii aglutinanţi apar la 10 zile de la expulzarea fătului, persistând 2-3 luni după avort. În acest sens, SC ROMVAC SA, prin specialiştii din laboratorul de diagnostic, asigură  crescătorilor de oi asistenţă tehnică la solicitare.

Oile care au avortat se izolează şi se aplică un tartament antiinfecţios general cu antibiotice injectabile cu spectru larg precum: AMOXILROM, OXITETRACICLINĂ, AMPICILNĂ, AMOXICOLISTIN, COLISTIROM I, PANDROM sau local cu METROSEPT E.

Avortonii şi placentele vor fi distruse şi se va face o dezinfecţie riguroasă a adăpostului. Mieii bolnavi se pot trata cu aceleaşi antibiotice recomandate în urma efectuării antibiogramelor. Oile gestante se vor separa în loturi mici şi li se va administra în hrană antibiotice precum OXITETRACICLINĂ pulvis, AMOXILROM 25%, AMOXINEOVIT; COLISTIROM; DOXICICLINĂ.

În efectivele cu antecedente de boală se aplică profilaxia specifică prin vaccinare.

Profilaxia şi combaterea constau în: utilizarea la montă numai a berbecilor sănătoşi, o alimentaţie şi o întreţinere corespunzătoare, menţinerea igienei în adăposturi prin măsuri de ordin general precum: dezinfecţii periodice cu soluţii de DECONTAMINOL; CATIOROM, dezinsecţii cu soluţii de ROMPARASECT, ROMPARASECT FORTE; SCABIZOL, deratizări precum momeli rodenticide ca: RATITOX F, BRODITOP.

Dr. Viorica CHIURCIU, doctor în ştiinţe medicale
ROMVAC COMPANY SA
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 4, 16-28 FEBRUARIE 2010

Vizualizari: 8401֩ Comentarii

 

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI