Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Banca de Resurse Genetice Suceava repune în circulaţie soiuri uitate

Schimbările genetice, poluarea, explozia demografică, ignoranţa chiar, toate acestea ameninţă biodiversitatea pe plan global şi în cadrul ei resursele genetice vegetale – plantele sălbatice, dar şi cele cultivate, soiurile şi populaţiile locale, formele amelio­rate etc. Iată de ce colectarea, evaluarea şi păstrarea resurselor genetice au devenit astăzi probleme de stat, iar această misiune revine unor organisme specializate, în cazul ţării noastre Banca de Resurse Genetice Vegetale din Suceava (BRGV).

Un tezaur naţional

Instituţie unică în Europa de Sud-Est, Banca de Resurse Genetice Vegetale păstrează în condiţii optime colecţia naţională a tuturor plantelor înmulţite prin seminţe şi furnizează material biologic cu un înalt nivel de rezistenţă la factorii biotici şi abiotici pentru programele de ameliorare. În condiţii cu totul speciale se păstrează sub formă de seminţe toate speciile de cereale şi leguminoase, chiar dacă o parte din acestea nu mai sunt în cultură, ele fiind populaţii locale colectate de pe tot teritoriul României. Se păstrează, de asemenea, plante sălbatice, furajere, plante medicinale, peste 300 de specii. Numai la porumb există peste 5.000 de probe, iar la fasole alte 2.500.

Toate seminţele sunt selectate şi uscate până la cinci la sută umiditate, păstrate în opt celule de conservare. Colecţia de bază sau cea de lungă durată se păstrează 50 de ani la -20°C, iar cea de durată medie la -4°C. Trebuie subliniat că, prin modul de gestionare a acestor forme de germoplasmă, se păstrează stabilitatea genetică, iar toate aceste seminţe cu calităţi deosebite pot şi trebuie să fie folosite în agricultura bio, fiind bine adaptate la condiţiile specifice zonelor de unde au fost colectate.

Recurs la zestrea autohtonă

În ultimii ani am constatat cu toţii că cele mai multe legume şi fructe, aduse de peste mări şi ţări, sunt calitativ inferioare celor autohtone. Conducerea BRSV a avut iniţiativa de a acorda agricultorilor suceveni, şi nu numai, gratuit seminţe, dorind prin acest demers să salveze legumele şi fructele autohtone. „Ne-am gândit ca din colecţiile noastre să oferim cantităţi limitate din varietăţile autohtone din acelea care nu au fost produse într-o instituţie de ameliorare, ci sămânţă ţărănească pe care generaţii de agricultori au folosit-o şi şi-au oprit o anumită cantitate pe care au utilizat-o anul următor în cultură, a spus doamna dr. biolog Silvia Străjeru, director executiv al instituţiei.

În această primăvară peste două mii de agricultori au beneficiat de mai mult de şapte mii de probe de seminţe care se cultivau altădată. În mod deosebit au fost solicitate seminţe de tomate – celebrele „inimă de bou“ sau roşia trandafirie –, ardei, castraveţi, gogoşari, salată etc., dar şi seminţele de fasole din care, aşa cum aminteam, instituţia are o colecţie impresionantă, leuşteanul, porumbul ciucantin etc.

Sigur, BRGV nu este specializată pe producerea de seminţe şi cum numărul solicitanţilor a fost deosebit de mare, cei care au beneficiat de acest material au primit doar probe pentru legume, urmând ca acestea să fie cultivate în grădina din jurul casei. Totodată, doamna director face un apel la beneficiari, cât şi la ceilalţi agricultori, să contribuie la îmbunătăţirea colecţiilor BRGV cu seminţe vechi tradiţionale, indiferent de specie, pe care le mai ştiu ca provenind de la cei de dinaintea lor. Acţiunea acordării de seminţe tradiţionale va continua şi în luna august şi se adresează agricultorilor ce cultivă cereale păioase sau rapiţă. Este necesară doar completarea formularului de pe pagina de web a instituţiei.

Stelian Ciocoiu
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 10, 16-31 MAI 2012

Vizualizari: 1359


֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI