Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Boala ca boală, dar foametea?

Buna, iubita noastră planetă e bolnavă. Diagnosticele îngrijorează. Temperatura e în creştere. Pulsul explodează. Obosită, abandonată în trebuinţele ei, umilită şi siluită, abia de-şi mai ţine răsuflarea. Prognosticele pentru mâine şi poimâine sunt sumbre.

Cineva se şi întreba mai zilele trecute dacă va mai exista cu adevărat un poimâine.
Nu este iarăşi prea demult de când televiziunile occidentale au proiectat un documentar, imaginar oarecum, dar al naibii de credibil. Autorii încercau să ghicească ce s-ar întâmpla cu Pământul dacă, dintr-un motiv ori altul, oamenii l-ar părăsi. Ei bine, ar fi raiul, sânul lui Avram.

Şi asta, menţionau documentariştii, pentru simplul motiv că în extraordinara ei putere de refacere şi divină inventivitate natura ar renaşte. S-ar reconstrui ocupând, încet dar sigur, rând pe rând, cetăţile industriale ori habitatul uman de astăzi. Ar fi ca atunci când o ramură de salcie, spre exemplu, pusă într-un pahar cu apă devine vie, renaşte.

Răul cel mare

Concluzia autorilor, aşadar? Omul e din păcate izvorul nesecat al tuturor relelor pe care şi le provoacă într-o absurdă goană după iluzorii acumulări.

De aici, o problemă de mare actualitate.Sub spectrul deloc încurajator al exploziei demografice, va face faţă planeta cererii neîncetate de resurse şi noi surse alimentare? Şi da, şi nu!

Genetica, o mare suspiciune!

Modificarea moleculei structurale a tuturor elementelor plantelor de cultură – pentru a pune în valoare doar anumite gene, precum cele ce conferă rezistenţă şi sporirea randamentelor – este o cale ce impune speranţă. (Se poate deci, modificând genetic organismele vegetale, ba chiar şi pe cele animale, să se producă mai mult cu costuri semnificativ reduse.)

Dar o problemă, ca totdeauna, naşte şir de probleme. Cum va suporta prin urmare organismul uman un alt fel de hrană decât cea pentru care l-a conceput mama natură? E greu de dat un răspuns.

Şi asta pentru că specialişti de marcă au şi dovedit că la anumiţi indivizi, dar în număr demn de luat în calcul, consumul de produse modificate genetic practicat cu asiduitate pe parcursul numai unei luni de zile a condus la apariţia de alergii deosebit de grave.

Mai mult, studii de laborator au pus în evidenţă faptul că există riscul generalizării bolilor cardio-vasculare după un consum de 20-30 de ani de plante, de alimente chiar prelucrate, dar provenind din modificările genetice.

O opţiune dificilă

Şi totuşi, susţin la rândul lor optimiştii, dintre două rele o alegi pe cea mai puţin dăunătoare. Aşadar foamete, inaniţie ori riscul nu întotdeauna de presupus al consumului de alimente ce provin din organisme modificate genetic? De aici şi moda, fiindcă este o modă, moda aşadar ziceam a goanei nebune după produse naturale, biologice, fără intervenţia brutală a omului asupra naturii aşa cum a fost ea dăruită de Creator. Chestiunii discutate, realităţile zilei i-au adăugat altele şi altele.

Problema bolii „vacii nebune“, consumul de furaje saturate cu diverşi agenţi chimici dăunători sănătăţii, conservanţii alimentari, vestitele E-uri adică, apoi copierea, calchierea în esenţă a gusturilor şi aromelor naturale în produse ce falsifică chimic ofertele naturii în continuă degradare etc., etc.

Oricum, ceva trebuie întreprins, şi asta, foarte degrabă.
Vă ziceam, planeta albastră este bolnavă. Şi, îngrijorător, chirurgul se lasă aşteptat!

Gheorghe VERMAN
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.2, 16-31 IANUARIE 2009

Vizualizari: 668



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI