Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Bolile bacteriene ale porumbeilor

Crescătorii de porumbei se confruntă permanent cu un spectru larg de îmbolnăviri care pot afecta grav întreg efectivul, de la scăderea performanţelor sportive şi reproductive, până la mortalitate. Salmonelozele şi micoplasmoza sunt unele dintre bolile grave ce apar la păsări.

SALMONELOZA (PARATIFOZA)

Boala este produsă de Salmonella typhimurium, S. enteritidis, S. cholerae suis (salmonele mobile). Se transmite vertical, pe cale transovariană ,la puii tineri. Alte specii de Salmonella pot fi transmise de porumbeii bolnavi sau de alte animale bolnave prin contaminarea cu fecale a apei, furajelor. Pot transmite boala şi rozătoarele, gândacii sau oamenii. Se manifestă prin mortalitate ridicată a puilor în primele 5-8 zile de viaţă. La adulţi, boala evoluează lent. Pot apărea diaree apoasă gălbui-verzuie, anorexie, polidipsie, slăbire rapidă şi accentuată (forma digestivă) sau artrite (inflamaţii) ale unor articulaţii, pareze ce pot evolua spre artroze şi chiar paralizii (forma articulară) sau torticolis, opistotonus (capul e flexat pe spate în forma nervoasă). Există şi o formă cronică, lentă (porumbeii evită zborul, obosesc repede, şchioapătă, la năpârlire pierd pene cu sânge).

Diagnosticul se pune pe baza examenului de laborator care se bazează pe izolarea şi identificarea salmonelelor din ficat, splină, intestin. Pentru tratament se pot utiliza ENROFLOXAROM, ENROCOL, FLUMEQUINOROM, LINCOSPECTROM, DOXICICLINĂ. Tratamentul se face întotdeauna cu antibioticele indicate de antibiogramă. Preventiv se pot utiliza vaccinuri inactivate COLUMBOPOLIVAC. Simultan se administrează COMPLEX POLIVITAMINIC BUVABIL pentru porumbei şi tonice (SUPERFORM).

TIFO-PULOROZA (Salmoneloza)

Afectează în mod excepţional porumbeii. Pasărea e apatică,  are penele zburlite, diaree, slăbeşte, este anemică. Mortalitatea poate atinge 50-70%. Cadavrul e cahectic, cu enterită, hipertrofie hepato-splenică, apare „ficat bronzat“. Tratamentul este asemănător cu cel din paratifoză.

MICOPLASMOZA

Este o boală ce evoluează trenant, putând rămâne neobservată până la apariţia unor factori favorizanţi. La tineret poate evolua septicemic, fulminant: porumbeii afectaţi prezintă o respiraţie zgomotoasă, sforăitoare, bucală, au o secreţie nazală bilaterală sero-mucoasă iniţial, apoi purulentă.

Clinic, porumbeii sunt abătuţi, slăbesc, musculatura pectorală se reduce în volum, evită zborul, dar mortalitatea este redusă. În general mortalitatea apare după asocierea cu alţi germeni patogeni (E.coli, Chlamidia etc.).Se observă mucus în cantitate mare în tot tractusul respirator, aerosaculită serofibrinoasă chiar purulentă (după supra infecţia cu coci, colibacili). Boala se transmite pe verticală (prin ou) şi orizontal (prin secreţii nazale, furaje contaminate, apă, praf, lapte de guşă provenite de la  porumbei infectaţi). Timp de 5-7 zile se administrează TYLAVET, ENROFLOXAROM, AVIAN PROTECT TEN, DOXICICLINĂ sau OXITETRACICLINĂ.

Individual, la exemplarele de mare valoare se administrează subcutanat, timp de 3 zile, LINCOSPECTROM. Tratamentul se asociază cu siropul expectorant TUSIFUG.
Dacă evoluează concomitent şi colisepticemia se vor alege antibiotice active şi faţă de E.coli, în funcţie de antibiogramă.

Dr. Viorica Chiurciu , Doctor în ştiinţe medicale
SC ROMVAC COMPANY SA
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 23, 1-15 DECEMBRIE 2010

Vizualizari: 2045



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI