Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Bulgarii bănăţeni şi sâmbăta lui Lazăr

La începutul ciclului, în ajunul sau sâmbăta Floriilor, se efectua un ceremonial complex, structurat după modelul colindelor, dedicat unei zeităţi a vegetaţiei numită Lazăr sau Lazărică. Obiceiul a fost atestat numai în sudul ţării, în Muntenia şi Dobrogea. Totuşi, acesta este circumscris într-un areal sud-est european mai larg, ceea ce i-a determinat pe folclorişti să-l ataşeze unui străvechi strat cultural traco-elen. Banatul a avut şi el legătură cu acest gen de sărbătorire, de Florii, bulgarii din această regiune, catolici, sărbătoresc sâmbăta lui Lazăr, la Dudeşti şi Vinga. Una dintre fete, participantă la ceremonial – de menţionat că obiceiul era practicat numai de către fete –, numită Lăzărişa, se îmbracă mireasă. Aceasta, împreună cu alte fete cu care formează o mică ceată, colindă în faţa ferestrelor caselor, unde au fost primite.

Lăzăriţa se plimbă cu paşi domoli, înainte şi înapoi, în cercul format de colindătoarele care povestesc, pe o melodie simplă, drama lui Lazăr sau Lăzărică: plecarea lui Lazăr de acasă cu oile, urcarea în copac, pentru a da animalelor frunză, moartea neaşteptată, prin căderea din copac, căutarea şi găsirea trupului neînsufleţit de către surioarele lui, aducerea acasă, scăldatul ritual în lapte dulce, îmbrăcarea mortului cu frunze de nuc, aruncarea scaldei mortului pe sub nuci.

Două zeităţi

Cele două zeităţi preistorice, Lazăr şi Flora, provenite din straturi culturale diferite (tracic şi roman), înrudite în ceea ce priveşte scopul final (renaşterea vegetaţiei la începutul unui nou ciclu calendaristic), sunt celebrate în Calendarul popular în sâmbăta lui Lazăr şi în Duminica Floriilor. Este adevărat că în Evanghelia lui Luca se vorbeşte de un anume Lazăr cel sărac, ca frate al Martei şi al Mariei, despre care se spune că a fost înviat de Iisus, ca după această minune, la intrarea în Ierusalim, locuitorii oraşului să-l întâmpine pe Iisus cu ramuri verzi. Dar de la aceste date consemnate în Evanghelie şi până la mitologia păgână expusă sumar este o distanţă mare.

(C.L.)
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 7, 1-15 APRILIE 2010

Vizualizari: 675



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI