Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Ce mai faceţi, domnule… Petru Mărculescu?

Cu 20-30 de ani în urmă, despre comuna ialomiţeană Dor Mărunt se scriau doar reportaje de senzaţie. Cooperativa agricolă din localitate era o adevărată unitate etalon pentru agricultura din Bărăgan. Meritul aparţine oamenilor de aici, în fruntea cărora se află doi buni organizatori: preşedintele Constantin Popa şi inginerul-şef Petru Mărculescu.

Inginerul-şef era cotat ca un bun profesionist, harnic şi îndrăgostit de meserie. Pe unde a lucrat, a dovedit aceste calităţi prin rezultatele obţinute de unităţile agricole respective. De fapt, această dragoste pentru agricultură se manifestă în familia Mărculescu: fratele Dumitru a îmbrăţişat aceeaşi meserie şi este cunoscut ca un bun profesionst, mulţi ani fiind şi director general în Ministerul Agriculturii, după o bogată activitate în producţia agricolă în Bărăgan.

Pas cu pas spre performanţă

Dar să facem cunoştinţă cu Petru Mărculescu. S-a născut la 19 iunie 1943, în Bucureşti. După 7 ani de la terminarea facultăţii, adică în 1973, îl găsim ca inginer-şef la CAP Dor Mărunt, o unitate cu aproape 13.000 ha. Aici a lucrat până în 1981, obţinând rezultate de excepţie.

A urmat apoi promovarea în diverse funcţii: director al Direcţiei agricole judeţene Călăraşi, director al „Agrosem“ Bucureşti, inspector general la Corpul de control al ministrului agriculturii, secretar de stat în acelaşi minister, iar în 1991 a devenit ministrul agriculturii, pentru o perioadă de un an şi jumătate. Ultimii ani de activitate i-a petrecut la Centrul de perfecţionare a pregătirii profesionale a cadrelor de conducere din agricultură – minister şi judeţe – din Bucureşti-Băneasa.

Un mod aparte de tihnă

- În 1995 v-aţi pensionat. De atunci, ce aţi mai făcut? Ce a însemnat pentru dvs. pensionarea?

- Niciodată nu m-am considerat pensionar. Pot spune că sunt ocupat toată ziua. M-au preocupat întotdeauna problemele legate de seminţe, de la producere la folosire şi comerţ. Am fost director general la SC Gaven Internaţional şi director al Departamentului de seminţe la „Pioneer“, director general la SC Limagrain SA Franco-Română pentru producere şi comerţ cu seminţe. În ultima perioadă, în calitate de consilier tehnic la Societatea ZAH, am lucrat intens la producerea unui îngrăşământ pe bază de gunoi de păsări, un îngrăşământ organic cu rezultate spectaculoase.

- Ştim că aveţi şi unele pasiuni mai deconectante…

- Pe lângă diverse lucrări de specialitate pe care le-am realizat în timp (Tehnologia culturilor de câmp în Bărăganul de sud-est; Cultura sparanghelului; Pregătirea seminţelor pentru plantele horticole etc.), am o pasiune veche: să scriu versuri şi chiar proză. A apărut deja un volum de versuri intitulat „Eu sunt povestea unei zile“ şi este în curs de apariţie al doilea volum de proză scurtă şi versuri. Inginerul Petru Mărculescu mai avea multe de spus în acest domeniu extraprofesional, dar s-a abţinut, cu siguranţă din modestie. Dar îl divulg eu: iubeşte muzica, scoţând un CD cu romanţe cântate de domnia sa, şi este pasionat şi de pian.

Teodor Marian
REVISTA LUMEA SATULUI NR.19, 1-15 OCTOMBRIE 2009

Vizualizari: 1822֩ Comentarii

 
֠ 1.     Mihai Daniel Frumușelu -- (26-November-2014 )
Petru Mărculescu e un om minunat. Îi doresc multă sănătate și îi transmit cele mai bune gânduri.

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI