Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Colibaciloza la pui şi tineretul aviar

Colibaciloza este o boală infecţioasă care se întâlneşte la toate speciile de păsări. Este mai frecventă la puii de găină, bobocii de raţă şi gâscă şi poate să apară chiar în primele zile după ecloziune.

Boala se întâlneşte şi la păsările adulte şi se caracterizează prin congestii şi modificări inflamatorii pe diferite seroase, mucoasa intestinală, dar şi la nivelul altor organe.
Agentul etiologic al bolii îl constituie diferite specii bacteriene condiţionat patogene din genul Escherichia (Escherichia coli), dar care pot deveni patogene în anumite condiţii de microclimat necorespunzător (frig, carenţe vitaminice, minerale, paraziţi interni, furaje mucegăite etc.).

Simptomele sunt puţin caracteristice şi se manifestă prin: lipsa poftei de mâncare, abatere, sete, respiraţie deficitară, diaree. Ca urmare, păsările slăbesc progresiv, apoi mor după 1-20 de zile în funcţie de evoluţia acută sau cronică a bolii. Mortalitatea este însemnată în special la puii mici crescuţi în condiţii necorespunzătoare.

Leziunile sunt necaracteristice; astfel, în forma acută de boală, la pui şi tineret se constată congestii şi hemoragii pe seroasele toracice şi abdominale, în ficat, splină, rinichi, iar în forma cronică a bolii sunt prezente leziuni inflamatorii şi exudative la nivelul pericardului, peritoneului, în ficat, oviduct şi mucoasa intestinală.

Cum se infectează puii cu aceste bacterii?

Bacteriile de E. coli sunt prezente în mod normal în conţinutul intestinal al păsărilor. În condiţii anormale de întreţinere a păsărilor, acestea trec bariera intestinală, se răspândesc în organism, mărindu-şi virulenţa şi astfel provoacă îmbolnăviri. Puii şi bobocii eclozionaţi se mai pot infecta chiar din ouăle provenite de la păsările reproducătoare bolnave.
Diagnosticul se confirmă prin examen bacteriologic făcut numai pe organe proaspete.

Profilaxie şi combatere

Profilaxia se realizează numai prin măsuri nespecifice care constau în dezinfecţia adăposturilor cu DECONTAMINOL, CATIOROM; deparazitarea lor cu ROMPARASECT 5%, ROMPARASECT FORTE; deparazitarea internă a păsărilor cu ROMBENDAZOL F, precum şi condiţii corespunzătoare de adăpostire şi o alimentaţie echilibrată sub aspect proteino – vitamino - mineral folosind premixuri ca: PREMIX PROTEINO – VITAMINO - MINERAL, ROMSTARTER 9+1 A, ROMZEOFORT, VITA PREMIX BIOMOS, dar şi vitamine ca: COMPLEX POLIVITAMINIC BUVABIL, VITAMINA AD3E, VITA B COMPLEX şi BIOVIT PLUS.

Combaterea bolii se face după izolarea păsărilor bolnave şi instituirea ulterioară a unui tratament antiinfecţios pe baza unei antibiograme pentru toate păsările din efectiv. Se recomandă în mod special ROMIGAL comprimate, un produs antimicrobian cu spectru larg care conţine ampicilină, oxitetraciclină şi complex polivitaminic. Acest medicament este foarte eficient şi se adresează puilor chiar din prima zi de viaţă, dar şi păsărilor adulte. Pe toată perioada tratamentului păsările trebuie să beneficieze de o vitamino - terapie susţinută cu produsele amintite mai sus.

Dr. Viorica Chiurciu, doctor în ştiinţe medicale, SC ROMVAC COMPANY SA
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.6, 16-31 MARTIE 2009

Vizualizari: 8423



֩ Comentarii

 
֠ 1.     Ilie -- (4-June-2010 )
Cum poţi să tratezi în gospodarie individuala puii de gaina cumparaţi de la crescatoria din Bradeşti care ş-a permis să-şi bata joc de toti cumpărătorii livrandu-le pui bolnavi de colibaciloză acută, boala diacnosticata de laborator.

֠ 2.     serban elena -- (2-October-2018 )
buna ziua poto consuma pasarea daca am descoperit dupa taiere ca a fost contaminat

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI