Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Culturile de toamnă au pornit bine în primăvară

Desigur este prea devreme să anticipăm dimensiunea recoltei anului 2010. La data la care ne aflăm putem vorbi însă despre unii factori favorizanţi, dar şi de cei restrictivi, determinaţi şi de condiţiile meteorologice specifice acestei primăveri. Una peste alta, nu pare să stăm prea rău, chiar dacă suntem obligaţi să amânăm finalizarea însămânţărilor în luna mai.   

Starea de vegetaţie, aşa cum se prezintă în operativa MADR

Din cele 2 milioane de hectare de grâu, însămânţate în toamna trecută, au răsărit şi se află într-o stare bună de vegetaţie mai bine de 1,6 milioane ha. În pofida gerurilor din iarnă şi a puţinelor inundaţii, au fost calamitate doar 16 mii ha. Ploile din luna aprilie au favorizat dezvoltarea tuturor plantelor, existând condiţiile obţinerii unor recolte corespunzătoare şi pe suprafeţele unde plantele au răsărit mai slab.

Orzul de toamnă a fost însămânţat doar pe 245 mii ha şi, potrivit ultimelor date operative, calamităţile au fost nesemnificative. Stadiul de vegetaţie este bun şi foarte bun pe mai bine de 95% din suprafaţă. An bun pentru rapiţă. Prin cele 587 mii ha aflate în cultură, rapiţa pentru ulei reprezintă, după grâu, a doua plantă în structura culturilor de toamnă. Hibrizii cultivaţi au rezistat foarte bine în această iarnă destul de grea.

O analiză corectă asupra stadiului însămânţărilor din actuala campanie de primăvară trebuie să ţină seama de realitatea că iarna s-a prelungit până la finele lunii martie. Au urmat apoi ploile, care în majoritatea zonelor au făcut imposibilă intrarea în câmp a mijloacelor mecanice.

La data la care dăm tiparului rândurile de faţă, vremea dă semne de îmbunătăţire, dar în multe locuri se lucrează, cum s-ar spune, printre ferestre. Adevărul este că suntem într-o primăvară în care nu se poate vorbi de respectarea perioadei optime de însămânţări. Aproape de finalul acestui termen agrotehnic, la nivelul ţării era însămânţată mai puţin de o treime din suprafaţa programată de 4,7 milioane hectare. Sfecla era însămânţată doar pe 70% din suprafaţa programată, iar plantele de nutreţ pe 35%. Cartofii timpurii sunt deja în pământ, dar există mari întârzieri la cei de toamnă. Floarea-soarelui, cultura care trebuia de acum însămânţată, se află doar la jumătate. Cât despre soia şi porumb, se poate vorbi doar la timpul viitor.

Dana Măcriş
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 9, 1-15 MAI 2010

Vizualizari: 704



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI