Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Cum producem fânul de lucernă

Lucerna este unul dintre cele mai importante furaje pentru vacile de lapte, datorită randamentelor mari, dar şi a conţinutului ridicat de proteină. Aceasta este folosită în hrana anima­lelor ca fân, semifân şi, cu o anumită precauţiune sub formă de masă verde.

În primul rând, PROTEINA

Fânul de lucernă are un procent mai ridicat de proteine şi substanţe minerale decât cel de graminee. Proteinele din lucernă au un conţinut bogat în acizi aminici, în special aceia consideraţi esenţiali precum lizina şi triptofan. Între aminoacizii esenţiali necesari trebuie să existe un echilibru permanent, corelat cu valoarea energetică a raţiei. Lipsa acestora din raţie poate duce la neutralizarea completă a celorlalte elemente, la o dereglare metabolică şi. în final, la scăderea producţiei.

Principalii acizi aminici ai lucernei sunt:

- arginina, 0,9% din S.U;
- histidina, 0,3%;
- isoleucina, 0,9%;
- leucina,1,3%;
- lysina, 1%;
- metionina, 0,3%;
- triptofan, 0,24%;
- valina, 1%.

Substanţe esenţiale pentru organism

Substanţele azotate din fânul de lucernă sunt mai bogate în proteine solubile decât cele din fânul de graminee. În consecinţă, azotul din lucernă este mai bine folosit de rumegătoare, deoarece proteinele solubile suferă cu uşurinţă procesul de descompunere în rumen. Substanţele minerale din lucernă sunt în procent de 10-12% din S.U., fiind caracterizate de un înalt raport calciu: fosfor 6:1 şi de prezenţa tuturor celorlalte elemente de interes fiziologic (K, Mg, Na, Fe, Mn, Co, Br, Cu).

Betacarotenul, prezent împreună cu clorofila în cloroplastele tuturor părţilor verzi ale plantei, se transformă în vitamina A, important factor de creştere şi de protejare împotriva infecţiilor. Lucerna conţine până la 400 mg/kg de S.U. betacaroten, care are însă o structură chimică foarte labilă. Astfel, se poate oxida uşor în prezenţa oxigenului din aer, motiv pentru care betacarotenul scade foarte mult în fânul de lucernă după un an de zile. Vitamina E sau antisterilica este prezentă în lucernă în cantităţi de 350-450 mgr/kg S.U.

Momentul recoltării

Lucerna este o plantă care îmbunătăţeşte fertilitatea solului prin azotul fixat cu ajutorul bacteriilor. Momentul recoltării lucernei are o mare influenţă asupra calităţii furajului, care variază mult în timpul creşterii.

Calitatea fânului în funcţie de perioada recoltării
(vezi tabel revistă)

Valoarea nutritivă a lucernei
(vezi tabel revistă)

Dr. vet. Mihai PETCU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.14, 16-31 IULIE 2011

Vizualizari: 2594



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI