Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Cununa de margarete care împodobeşte satul românesc

Într-o lume în care bărbaţii par să deţină „forţa supremă“, am avut onoarea de a întâlni o doamnă ale cărei realizări impresionante au puterea de a ne reaminti că inteligenţa şi cutezanţa unei femei nu sunt cu nimic mai prejos decât cele ale unui bărbat.  Maria Stoian, preşedinta Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural, este un exemplu de profesionalism, muncă neîntreruptă, seriozitate şi dăruire. Cu aceste calităţi a reuşit să clădească în timp un adevărat „imperiu al margaretelor“. Datorită credinţei şi forţei cu care a luptat pentru îndeplinirea ţelului său, acestea încununează astăzi chipul satului românesc.

De 20 de ani şi-a închinat viaţa acestui scop şi a avut un mare succes. Ideile sale, considerate poate avangardiste de către cei care nu doreau schimbarea feţei satului românesc, au constituit motorul de punere în funcţiune a unui sector economic şi social-cultural foarte important.

Munca sa este cu atât mai importantă dacă ţinem seama că, prin rolul pe care şi l-a asumat, doamna Stoian a devenit cumva un păstrător şi un continuator al culturii populare româneşti, fără de care mediul rural ar fi searbăd.

Fire logică, aproape matematică, dacă ţinem seama de profesia sa de economist, Maria Stoian a înţeles să-şi fundamenteze munca în urma unei vaste prospectări a pieţei agroturismului. În 1994  a pus piatra de temelie a Agenţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural, o organizaţie neguvernamentală, membră a Federaţiei Europene de Turism Rural – EuroGites. Astăzi, instituţia are 3.000 de membri din 32 de judeţe, proprietari de pensiuni turistice şi agroturistice, meşteri populari, dar şi oameni obişnuiţi, susţinători ai turismului rural.

Locul ales pentru a ridica o pensiune agroturistică pare să fi fost binecuvântat nu doar prin frumuseţile naturale aproape paradisiace, ci şi cu un potenţial aparte, pe care doamna preşedintă a ştiut să-l exploateze la maximum. Aşa se face că, în  peisajul cenuşiu al turismului românesc din anii postdecembrişti, avea să fie inaugurată prima pensiune cu simbol de margaretă. La aceea vreme, poate nici măcar preşedinta ANTREC nu a anticipat amploarea pe care aveau să o aibă proiectele sale în timp. Însă astăzi stau ca mărturie a muncii sale cele 3.500 de pensiuni agroturistice din ţară.

Turiştii, fie ei români sau străini, vin aici pentru a uita de grijile cotidiene şi pentru a retrăi clipele minunate ale copilăriei la ţară, la bunici. Însă zilele petrecute într-o pensiune agroturistică sunt mai mult decât atât. Acestea au darul de a te apropia şi a înţelege un univers complex în care se reflectă identitatea poporului român. Pe acest lucru mizează şi preşedinta ANTREC, care de două decenii luptă pentru a înfrumuseţa chipul satului românesc.

Importanţa muncii întreprinse de doamna Stoian a fost compensată, chiar dacă onorurile primite nu pot egala munca de aproape douăzeci de ani.

• Ordinul Naţional „PENTRU MERIT“ în gradul de „Cavaler“– acordat de Preşedintele României Ion Iliescu, în 2002;
• Premiul OSCAR CAPITAL - iniţiativa cu cel mai mare impact social, 1996;
• Premiul VEDETA ECOLOGIEI;
• PREMIUL OSPITALITĂŢII acordat de Asociaţia Jurnaliştilor în Turism;
• Diploma „ECO ’96“ acordată în cadrul Expoziţiei Internaţionale Privind Protecţia Mediului;
• „DIPLOMA OF HONOUR“ acordată de Romhotel – Tourism, 1996, 1997.

Doamna Stoian a fost şi continuă să fie un om important pentru structurile care pledează pentru dezvoltarea agroturismului.

• Asociaţia Naţională a Femeilor din Mediul Rural – Preşedinte de onoare;
• ASTA – American Society of Travel Agents-Romania Chapter – membru (Preşedinte între 1995-1999);
• EUROGITES – Federaţia Europeană de Turism Rural – Vicepreşedinte (Preşedinte între 1997-1999);
• SCIF – „Society for Interbalkanic cooperation of Women“;
• Fundaţia „Dreptul la natură“ – membru fondator;
• BOW – „Business Opportunities for Women“;
• IAERT – „International Association of Experts in Rural Tourism“ – membru fondator membru în Consiliul de Administraţie;
• Consiliul Consultativ al Ministerului Turismului – membru;
• ANTREC Republica Moldova – Preşedinte de Onoare;
• SKAL Club Bucharest – vicepreşedinte (2003-2007), în prezent membru.

Laura Dobre Zmaranda
REVISTA LUMEA SATULUI NR.5, 1-15 MARTIE 2011

Vizualizari: 805



֩ Comentarii

 
֠ 1.     Albac Mugur -- (28-May-2011 )
Procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată pe fostul preşedinte al Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural, Maria Stoian. Aceasta este acuzată de deturnare de fonduri şi tentativă de folosire a unor documente false, inexacte sau incomplete. Procurorii susţin că Maria Stoian, a deturnat aproape 10.000 de euro, bani proveniţi din fonduri europene. Suma ar fi fost folosită în scopuri personale pentru călătorii în mai multe oraşe europene.

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI