Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Curier juridic (10)

Ordinul nr. 104, din 2 martie 2009, pentru modificarea şi completarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor titlului XI „Renta viageră agricolă“, din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei (…), aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale şi al ministrului finanţelor publice nr. 1272/26503/2005.
(MO al României, Partea I, nr. 201, din 30 martie 2009)

Modificările aduse prin acest ordin cu caracter normativ Normelor metodologice în domeniu ţintesc – după cum vom vedea în rândurile ce urmează – textele art. 4, 5, 7, 10, 11, 13 şi art. 14. De pildă, potrivit prevederilor art. 4, alin. (1) şi alin. (11), beneficiază de rentă viageră agricolă persoana fizică în vârstă de peste 62 ani şi care deţine în proprietate până la 10 ha de teren cu destinaţie agricolă în extravilan, care înstrăinează prin acte între vii sau arendează terenurile cu destinaţie agricolă ori încheie acord cu investitorul, cu respectarea prevederilor art. 4, alin (13) din Legea nr. 1/2000, după intrarea în vigoare a Legii nr. 247/2005.

Mai beneficiază de rentă viageră agricolă şi persoana pensionată pe caz de boală, gradele I şi II, care, chiar dacă nu a împlinit vârsta de 62 ani, îşi dovedeşte, cu decizie de la comisia de expertiză medicală, incapacitatea de a munci, pe care o va prezenta în fiecare an la vizarea carnetului de rentier, cu excepţia celei ce aparţine categoriei persoanelor care nu mai sunt supuse examenului anual, iar în decizie se menţionează „nerevizuibil“, şi care înstrăinează prin acte între vii, arendează terenuri agricole extravilane aflate în proprietate sau încheie acord cu investitorul, în condiţiile prezentate mai sus.

Solicitanţii rentei viagere agricole trebuie să ştie că pot depune personal ori prin mandatar la orice birou judeţean o cerere, conform Anexei nr. 1, însoţită de: copie de pe actul de identitate, copie de pe actul de înstrăinare autentificat sau, după caz, de pe titlul de proprietate şi de pe contractul de arendare sau copie de pe acordul încheiat cu investitorul, înregistrat la comisia judeţeană de fond funciar şi copie de pe decizia comisiei de expertiză medicală – pentru cei pensionaţi pe caz de boală (art. 5, alin. (1)).

După depunerea cererii şi a actelor necesare, în copie, după maximum 30 de zile, Oficiul naţional propune spre aprobare documentaţia de la birourile judeţene, urmând ca după soluţionare să comunice solicitantului şi birourilor judeţene dacă dosarul a fost aprobat, emiţând totodată şi carnetul de rentier, dacă trebuie completat sau dacă a fost respins (art. 7).

Renta viageră agricolă este personală şi netransmisibilă şi se poate încasa doar de titularul carnetului de rentier agricol sau de mandatarul său, cu procură specială autentificată ori de către moştenitorul rentierului (în cazul decesului acestuia) (art. 13).  Pentru evitarea deplasărilor repetate la birourile judeţene recomand celor interesaţi să intre în posesia acestor reglementări şi să le respecte.

Jurist, Costel-Alexandru GHEORGHE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.10, 16-31 MAI 2009

Vizualizari: 634



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI