Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Diana Şovăială, o mlădiţă a folclorului românesc

Fără îndoială, cele mai de preţ comori ale unui popor sunt istoria, tradiţiile şi tezaurul popular. Folclorul românesc este o valoare fără de care satul, aşa cum îl ştim de secole întregi, ar fi searbăd şi lipsit de autenticitate. Chiar dacă iureşul vremurilor nu s-a potolit nicicând, el a rămas la fel - împodobit cu frumuseţea straielor ţărăneşti şi cântecele fără seamăn ale artiştilor populari. 

Speranţele sunt mari

Dar lucrul cel mai important este că, şi în aceste timpuri supuse unei metamorfoze continue, folclorul a rămas ca o carte de căpătâi pentru cei care au fost învăţaţi să iubească satul şi frenezia lui. Diana Şovăială este unul dintre copiii care s-au prins în „hora“ artiştilor populari, iar speranţele celor care au îndemnat-o pe acest drum sunt mari.
„Un copil ca oricare altul de vârsta ei, dar care, în mod cert, va avea un viitor în folclorul românesc dacă va alege să urmeze această frumoasă cale. Pe scenă se transformă, captivându-te cu trilurile din glasul său deosebit“, aşa o descrie profesoara ei de la Ansamblul Floricica Comarnic. Îndemnaţi de curiozitatea de a cunoaşte această mlădiţă a folclorului, am încercat să pătrundem în intimitatea universului său şi să aflăm care sunt secretele tenacităţii cu care aceasta luptă pentru îndeplinirea ţelurilor sale profesionale.

Născută sub zodia cântecului popular

Este o vorbă bătrânească înţeleaptă care spune că „ce ţi-e scris, în frunte ţi-e pus“. Nu o dată am avut dovada faptului că destinul pe care îl ai de împlinit nu ţine seama de urzelile vieţii şi te poartă de fiecare dată spre cărările pe care ţi-a fost dat să păşeşti. Diana este unul dintre copiii pentru care Dumnezeu pare să fi făcut planuri mari.

Născută într-o familie modestă, dar cu părinţi muncitori, după cum ne-a mărturisit profesoara sa, a avut totuşi şansa de a se naşte sub zodia cântecului popular. A fost hărăzită cu un glas deosebit, dar şi cu o dorinţă neostoită de a transforma acest dar nepreţuit al divinităţii într-un spectacol al cântului popular. Forţa şi armonia glasului său nu sunt întrecute decât de munca neîntreruptă pe care această copilă o depune pentru a atinge desăvârşirea notelor muzicale. A ales să fie elevă la Şcoala de Arte şi Meserii Ploieşti, secţia canto popular, iar începând din septembrie anul acesta va studia la Colegiul „Mihail Cantacuzino“ – Sinaia din judeţul Prahova.

Cântecul împletit cu dăruire

Datorită vocii sale deosebite, Diana are privilegiul de a intra într-o castă aparte, în care pasiunea şi munca sunt totuşi mai presus de toate. Această lume iluzorie a artiştilor populari este presărată cu împliniri şi satisfacţii, dar şi cu sacrificii a căror povară nu poate fi purtată de oricine. La doar 14 ani, solista noastră pare să fi înţeles pe deplin însemnătatea lucrurilor ce vor urma să vină.

Se pregăteşte temeinic pentru rolul care i-a fost menit să îl joace pe scena folclorului românesc, iar până acum nu şi-a dezamăgit spectatorii. Ca dovadă stau nenumăratele festivaluri şi concursuri la care a participat până în prezent în calitate de solistă vocală a Ansamblului Floricica Comarnic. Aceasta este „familia“ în care a deprins cele mai de seamă învăţături despre viaţa artiştilor şi cântecul împletit cu dăruire.

Mentorii săi şi-au pus toată credinţa în această viitoare stea a folclorului românesc şi spun că depinde doar de ea cât de tare va străluci pe cerul cântecului popular.

Laura DOBRE ZMARANDA
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.17, 1-15 SEPTEMBRIE 2011

Vizualizari: 712



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI