Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Doi sfinţi de vază ai ortodoxiei

Sărbătoriţi unul după altul la sfârşitul lunii octombrie, Sfântul Dumitru Izvorâtorul de Mir şi Sfântul Dumitru cel Nou din Basarabi sunt doi mari sfinţi din calendarul ortodox. Odată cu ei, în popor se spune că de acum nu mai e cale de întoarcere spre vară. Gata, vina iarna... Aproape 350.000 de români îşi sărbătoresc acum ziua numelui. Pentru ei toţi, dar şi pentru noi, ceilalţi, să ne amintim câte ceva despre cei doi sfinţi.

Creştin cu frică de Dumnezeu

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a fost fiul voievodului cetăţii Tesalonicului. El a fost botezat în taină şi tot în taină învăţa despre credinţa în Iisus Hristos, pentru că, în vremea aceea, era o cruntă prigoană împotriva creştinilor. Când a murit tatăl lui, Dimitrie a fost numit voievod în locul lui de către împăratul Maximian, fără să ştie însă acesta că e creştin. Când Maximian s-a întors biruitor dintr-un război, a poruncit serbări mari în cinstea zeilor care l-au ajutat. Numai Dimitrie nu a vrut să ridice ofrande zeilor, declarându-se creştin, drept care a fost ţintuit în temniţă rece şi grea.

Serbările păgâne au continuat şi un vandal de neam, Lie, cu chip înfricoşător, desfăta adunarea ucigând oameni nevinovaţi, mai ales creştini. Un cunoscut de-al sfântului Dimitrie, Nestor, n-a mai putut să rabde acel cumplit şi neîntemeiat măcel şi a vrut să-l răpună pe Lie. Aşa că a cerut permisiunea să îl viziteze pe Dimitrie şi i-a cerut binecuvântare şi sfat.

Făcându-i semnul crucii pe frunte, sfântul i-a zis: „Du-te şi pe Lie vei birui şi pe Hristos vei mărturisi!“ La momentul luptei, Nestor a strigat, cu ochii spre cer: „Dumnezeul lui Dimitrie, ajută-mi!“ De neînţeles pentru mulţi, Lie a căzut trântit la pământ de Nestor şi a murit pe loc. Împăratul, aflând că acest lucru a fost posibil după discuţia cu Dimitrie, a trimis ostaşi în temniţă, ca să-l ucidă pe sfânt. Lui Nestor i s-a tăiat capul şi amândoi au ajuns în împărăţia lui Dumnezeu. Dar minunile au continuat să curgă, de la moaştele sfântului Dumitru. 

Obiceiuri

Se spune că Sfântul Dumitru este stăpân peste jumătatea friguroasă a anului, aşa cum Sfântul Gheorghe este stăpân peste cea călduroasă. Considerat stăpânul păstorilor, Sfântul Dumitru întoarce turmele de la stâni, pe lângă vetrele satelor. Este momentul încheierii socotelilor dintre slugi şi stăpâni, se dau ciobanilor sau văcarilor dublele de porumb şi grâu promise în primăvară, se tocmesc ciobanii sau văcarii pentru anul următor. Se fac focuri de curăţare a ogrăzilor, se împart nuci şi mere, se face colivă.

Cailor tineri li se tunde coama, în schimb oamenii nu au voie nici să se pieptene, pentru că, se spune, e pericol de lupi. De asemenea, dacă e vreme bună pe 26 octombrie, când e Sfântul Dumitru, toamna e lungă şi blândă.

Sfântul Dimitrie cel Nou din Basarabi a trăit în veacul al XIII-lea, în satul Basarabov. Sărac şi mun­citor, el s-a călugărit şi a stat într-o peşteră, unde a petrecut ani în şir în post şi rugăciune. Când a simţit că moare, s-a aşezat între două stânci, unde şi-a dat obştescul sfârşit, ca într-un sicriu. Moaştele sale au fost aduse în Ţara Românească şi aşezate în Catedrala Mitropolitană, unde se află şi azi.

Nina MARCU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.20, 16-31 OCTOMBRIE 2009

Vizualizari: 623



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI