Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Echipamente de protecţie împotriva grindinei şi îngheţului

Sunt bine-cunoscute de către producători daunele imense produse în plantaţiile care au neşansa de a fi lovite de grindină sau unde primăvara târziu, mai ales noaptea, survin îngheţurile. Deşi peste tot în lume au apărut o multitudine de sisteme de protecţie împotriva acestor factori, care se pretează mai ales în livezi şi podgorii, în ţara noastră acestea sunt aproape necunoscute.

Dacă plasele antigrindină au reuşit să pătrundă destul de bine mai ales în livezile intensive, problema îngheţului rămâne încă fără o rezolvare modernă şi eficientă. Auzeam de curând despre o modalitate rustică, dar cu toate acestea folosită de majoritatea celor care sunt puşi în situaţia de a combate îngheţul târziu al florilor: focul. Dar când acest foc trebuie făcut pe parcursul unei nopţi întregi sau chiar mai multora, din loc în loc, într-o plantaţie de 50 ha, cu doar o mână de oameni… atunci pe cât de empirică este tehnica, pe atât de complicată!

Dispozitivul care împrăştie norii de grindină

Este vorba de un sistem mobil de protecţie împotriva grindinei despre care producătorii spun că poate proteja o suprafaţă de până la 80 ha. Datorită curenţilor de aer cald care se formează în urma arderii gazului, norii de grindină sunt practic împrăştiaţi. Invenţie a unui horticultor, ajutat de câţiva ingineri, sistemul de protecţie antigrindină Inopower se înrudeşte cu tunurile primitive utilizate încă din secolul al XIX-lea de către fermierii italieni.

Tunul a fost înlocuit de o ţeavă care nu se mai declanşează manual, ci cu ajutorul unei telecomenzi sau chiar a unui sistem GSM, şi nu prin arderea carbidului ci a gazului acetilenic. Noul sistem funcţionează pe baza unor panouri solare de 12 V, iar explozia are loc la fiecare 4 sau 5 secunde. Undele de şoc ajung repede la 15.000 m distanţă în atmosferă la -50°C, acolo unde se formează grindina. Investiţia pentru o plantaţie de 90 ha ajunge undeva la 40 de euro/ha şi se amortizează în 10 ani.

Cu Agrofrost florile nu mai îngheaţă

Un alt sistem extrem de important pentru plantaţiile de pomi şi viţă-de-vie este cel antibrumă şi antiîngheţ, un ventilator cu aer cald în fapt, care funcţionează prin arderea propanului. Este disponibil în două variante, una staţionară, care acoperă cam 0,5-0,7 hectare, şi alta mobilă, o miniremorcă cu arzătoare de fapt, care se plimbă pe interval revenind în acelaşi loc la fiecare opt minute. Realizat în colaborare cu specialiştii belgieni, dispozitivul funcţionează pe principiul reducerii energiei pe care apa o extrage din floare atunci când îngheaţă. Puternicul ventilator este tractat, în interiorul dispozitivului aflându-se un arzător de gaz care încălzeşte aerul până la 80-100° C, aer care apoi este suflat în afară acoperind o suprafaţă de circa 50 de metri în faţa maşinii. Este important ca maşina să treacă pe aceeaşi suprafaţă o dată la 10 minute.

Este ideal pentru protecţia împotriva îngheţului pe timp de noapte, pentru suprafeţe situate între 3 şi 10 ha. Protejează împotriva oricărui tip de îngheţ, chiar şi împotriva celui determinat de vânt. Preţul la hectar ajunge undeva la 2.000 de euro şi se pare că „face toţi banii“, având în vedere că ajunge acolo unde lipseşte apa sau poate proteja plantaţii care nu pot fi protejate împotriva îngheţului cu ajutorul apei. Mulţi fermieri îl utilizează chiar şi pentru a creşte gradul de fructificare. A fost special creat pentru producătorii de fructe, struguri şi legume, putând fi utilizat aşadar în sere, tunele de plastic, podgorii şi livezi de mici dimensiuni. Datorită bateriei mai puternice dar şi a  posibilităţilor de deplasare, sistemul este capabil să combată îngheţul survenit noaptea în orice tip de teren şi cultură.

Valentina ŞOIMU
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 10, 16-31 MAI 2010

Vizualizari: 3958



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI