Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

EDITORIAL - Asta-i România care-mi place?

Fie vară fie iarnă, ne gândim şi la un strop de linişte, de relaxare, după o perioadă de activitate la locul de muncă sau la şcoală. August e cu precădere luna concediilor şi a vacanţelor, iar pentru a ni le face cât mai plăcute alegem locuri care să ne... descarce de energiile negative, să ne refacă fizic şi psihic. Pentru asta, mulţi dintre noi preferăm destinaţii externe, exotice...

M-am întrebat, de multe ori, de ce atâta exod spre alte tărâmuri?! Motivul pare să îl constituie preţurile destul de mari ce ne sunt oferite, dar şi serviciile de calitate îndoielnică cu care suntem întâmpinaţi în mai toate locurile din propria noastră ţară.

Mare păcat că nu ne putem valorifica nenumăratele peisaje minunate cu care natura ne-a hărăzit, vetrele istorice de o inestimabilă valoare, oamenii deosebiţi, tradiţiile şi obiceiurile de neuitat. Pentru a depăşi însă această stare de lucruri trebuie mai întâi ca fiecare dintre noi să devenim mai responsabili, să ne respectăm semenii şi, prin asta, pe noi înşine. Pe deasupra, cei care se ocupă cu punerea în valoare a tot ce are mai frumos ţara vor trebui să ia măsura reabilitării infrastructurii la toate nivelurile şi perfecţionării personalului implicat în activităţile de servicii către populaţie, respectiv către turişti.

De câte ori am avut ocazia să călătoresc pe alte meleaguri m-am întors acasă cu un sentiment de revoltă faţă de conaţionalii mei. Poate şi pentru că, acolo pe unde am fost, oamenii fac orice ca să te simţi bine, promovează şi pun în valoare uneori şi lucruri banale, astfel încât ajungi să crezi că ai fost un norocos că ai reuşit să le vezi.

Ce nu se înţelege despre turism, agroturism şi turism rural în ţara noastră este faptul că acestea nu înseamnă doar cazarea într-un cadru natural deosebit, ci şi prestarea unor servicii de calitate, crearea, cum spuneam, a unei infrastructuri care să-ţi permită să ajungi cât mai uşor şi în siguranţă la o anumită destinaţie şi multe altele.

Mă întreb uneori de unde ar trebui să începem să facem ceva ca să ne simţim bine la noi acasă? Oare cine ar trebui să dea tonul? Guvernanţii, autorităţile locale sau poate trebuie să fim consiliaţi de alţii, veniţi de pe aiurea?

Model ar putea fi ţările cu tradiţie în turism pe care cei mai mulţi dintre noi le-am vizitat. Am remarcat condiţiile de organizare, implicarea autorităţilor care asigură tot felul de facilităţi celor care activează în acest domeniu (credite pe termen lung, cu dobânzi mici, scutiri de impozite pe activitatea turistică, sprijin logistic, formare de cadre şi îndrumare), dar şi sancţiuni drastice pentru cei care încalcă legea.

Noi, în schimb, ne mulţumim cu statutul de ţară a tuturor posibilităţilor şi cu sintagma  „avem o ţară frumoasă, păcat că-i locuită“.

Pe când vom spune „Asta-i România care-mi place“?

Ion BANU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.16, 16-31 AUGUST 2011

Vizualizari: 5605



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI