Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Estimări privind evoluţia vremii în intervalul 1-15 august 2009

Caracteristici termice şi hidrice

Pe ansamblu, intervalul se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, cu valori medii diurne cuprinse între 15...27°C. Abaterile termice pozitive vor fi între de 1 şi 4°C, în cea mai mare parte a ţării. Temperaturile maxime ale aerului vor oscila între 22 şi 33°C la nivelul întregului teritoriu agricol. În sudul şi vestul ţării acestea pot depăşi 35°C, în special în zilele cele mai calde. Minimele din aer se vor situa între 9 şi 20°C în aproape toate regiunile agricole, posibil mai scăzute în depresiunile din centrul şi nordul ţării.

Sub aspect pluviometric sunt posibile ploi locale sub formă de aversă, în majoritatea zonelor de cultură, fiind însoţite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, izolat cu aspect de vijelie, precum şi de căderi de grindină. Cantităţile de precipitaţii vor fi în general normale.

Starea solului

În cultura neirigată de porumb, conţinutul de apă accesibilă plantelor pe adâncimea de sol 0-100 cm se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim, îndeosebi în regiunile agricole sud-vestice, centrale şi nordice. Deficite ridicate de umiditate în sol se vor menţine pe arealele din sud-estul, sudul, estul şi vestul teritoriului agricol, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi local extremă.

Caracteristici fenologice

Menţinerea regimului termic din aer şi sol mai ridicat decât în mod obişnuit, asociată cu deficitele ridicate de umiditate din sol vor determina deprecierea stării de vegetaţie la prăşitoare, în aproape toată ţara. Totodată, la cultura de porumb se vor înregistra în continuare ofilirea şi răsucirea frunzelor în orele de amiază, îngălbenirea şi uscarea prematură a celor bazale, forţări stadiale, precum şi ritmuri lente de creştere şi dezvoltare.

Starea de vegetaţie a plantelor se va prezenta pe ansamblu medie şi slabă, în special pe arealele agricole afectate de fenomenul de secetă pedologică. Starea de vegetaţie a culturilor va fi în general bună, respectiv medie şi slabă pe terenurile afectate de secetă pedologică. În funcţie de data semănatului, gradul de precocitate şi agrotehnică aplicată, la hibrizii de porumb timpurii şi extratimpurii va fi posibilă declanşarea maturităţii în ceară (10-40%) în special pe terenurile cu o bună aprovizionare în apă a solului.

Director general, dr. Ion SANDU; Şef Laborator Agrometeorologie, dr. Elena MATEESCU
Colectiv de elaborare: dr. Elena MATEESCU, Maria COSCONEA, Dumitru ANGHEL, Daniel ALEXANDRU, Oana OPREA, Ana ŞERBAN
REVISTA LUMEA SATULUI NR.15, 1-15 AUGUST 2009

Vizualizari: 665



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI