Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Euralis recomandă reducerea densităţii la hibrizii de rapiţă

Studiile efectuate în ultimii ani în Franţa au demonstrat că densitatea optimă la rapiţă este de 450.000 de plante la hectar, faţă de peste 600.000, cât se mai practică încă în România. Astfel se utilizează numai 2,5-3 kg/ha de sămânţă germinabilă, iar productivitatea creşte, au afirmat reprezentanţii Euralis, cu prilejul lansării campaniei 2011 pentru rapiţă. În cadrul acesteia, au fost prezentaţi hibrizii companiei, consideraţi printre cei mai performanţi. Rezultatele obţinute cu hibrizii Euralis, prezenţi în mai multe ţări din Europa – au confirmat în totalitate cele spuse cu această ocazie. Indiferent de condiţiile de climă, cu aceştia se pot obţine producţii de peste 4 t/ha.

Hibrizi cu rezistenţă la iernat

„Aducem hibrizi de rapiţă cu rusticitate deosebită, rezistenţi la iernat, care au fost amelioraţi şi testaţi multianual în diferite locuri din România. Au potenţial mare de producţie, în condiţii optime obţinându-se peste 5.000 kg/ha. De asemenea, au conţinut mare de ulei, de 46-50%“, a declarat Florin Constantin, Country Manager Euralis Semences Bulgaria & România.

Pe lângă rotaţia culturilor, specialistul a mai recomandat să nu se facă economie la fungicide şi insecticide, pentru că rapiţa necesită o atenţie permanentă şi tratamente mai multe decât la alte culturi.

O altă precizare importantă, făcută de directorul tehnic de această dată, este aceea că, datorită caracteristicii hibrizilor de a nu se scutura, adezivii pentru  silicve nu sunt recomandaţi. Conform rezultatelor din reţeaua R/D Euralis, prin depăşirea cu până la 4-6 săptămâni a momentului optim de recoltare, diferenţa dintre experienţele tratate cu adeziv şi cele netratate a fost sub pragul economic de aplicare a produsului.

Ce înseamnă mai puţine plante?

Dan Maftei, director tehnic şi marketing la Euralis România, a prezentat portofoliul de hibrizi de rapiţă pentru această toamnă. Însă, la început, a scos în evidenţă importanţa reducerii densităţii la însămânţat.

„Din experienţa noastră, 45 de plante pe metru pătrat este mai mult decât suficient“, a declarat Maftei.

În opinia sa, prin reducerea densităţii, hibrizii au o capacitate de compensare mare, numărul de ramificaţii creşte, robusteţea la pornire în vegetaţie este mai bună decât la soiuri, iar acest lucru îmbunătăţeşte viteza de acoperire a solului toamna. Hibrizii pot să compenseze pagubele produse la frig printr-o creştere puternică şi o capacitate de ramificare mărită.

De asemenea, fertilizarea şi tratamentele sunt mai eficiente, riscul de fragmentare scade foarte mult, iar numărul de silicve creşte considerabil.

Specialistul a amintit de un experiment făcut anul acesta în Ucraina, unde s-au folosit două densităţi la acelaşi hibrid, de 40 şi respectiv, de 80 plante/mp. În primăvară, în condiţiile unei ierni aspre, lotul cu densitate redusă a supravieţuit gerului aproape în totalitate, pe când cel cu supradensitate a suferit pierderi de peste 90%.

„De asemenea, densitatea de semănare joacă un rol primordial pentru toleranţa la frig. La o densitate mai mică, plantele concurează mai puţin între ele, îşi dezvoltă mai uşor biomasa şi rădăcina principală. Rapiţa devine mai robustă înainte de sosirea iernii şi, astfel, suportă mai uşor perioadele de frig şi amplitudinile termice“, a afirmat directorul tehnic.

Densitate la semănat
- 450.000 de seminţe/hectar, pentru a obţine în primăvară o densitate de 300.000-350.000 de plante/ha;
- cel puţin 25 cm între rânduri.

Avantajele densităţii reduse
- favorizarea diametrului tulpinii;
- creşterea potenţialului de ramificare;
- diminuarea riscului de frângere prin alungire;
- îmbunătăţirea toleranţei la frig;
- economisirea de seminţe.

Profilul hibrizilor

- tip 00 restaurat citoplasmatic (0 – acid erucic, 0 – glucozinolaţi);
- toleranţă foarte bună la frig, secetă şi arşiţă;
- toleranţă optimă sau rezistenţă la principalele boli fungice: Phoma, Sclerotinia, Alternaria;
- toleranţă ameliorată la frângere şi scuturare;
- potenţial de producţie foarte ridicat;
- toleranţă excelentă la scuturare în caz de intemperii şi la recoltat;
- capacitate foarte bună de ramificare;
- stabilitate şi adaptabilitate în toate zonele;
- perioadă lungă de înflorit pentru o bună polenizare;
- cantitate foarte mare de silicve şi seminţe pe plantă.

Hibrizi prezentaţi

Cel mai nou hibrid introdus pe piaţă este ES Jason. Acesta a fost testat la SCDA Caracal, judeţul Olt. În ciuda condiţiilor austere din toamna trecută (secetă prelungită), hibridul a confirmat aşteptările în vara 2011, obţinându-se o producţie de 4.432 kg/ha, la umiditate standardizată. Este un hibrid semitimpuriu, cu un conţinut de ulei de 49% şi al cărui randament în condiţii optime este de 5,8 t/ha.

ES Alonso: maturitate – timpuriu; conţinut de ulei – 48%; randament în condiţii optime – 5,3 t/ha; randament STAS în acest an – 4.736 kg/ha, la SC Vestagrar, localitatea Marghita, judeţul Bihor. ES Centurio: maturitate – semitimpuriu; conţinut de ulei – 50%; randament în condiţii optime – 5,6 t/ha; randament STAS în acest an – 4.553 kg/ha la SC Agropopa (Grabat, judeţul Timiş). ES Danube: maturitate– semitardiv; conţinut de ulei – 49%; randament în condiţii optime – 5,5 t/ha; randament STAS în acest an – 4.647 kg/ha la SC Agrozootehnica (Mihăileşti, judeţul Teleorman). ES Mercure: maturitate – semitardiv; conţinut de ulei – 48%; randament în condiţii optime – 5,9 t/ha; randament STAS în acest an – 5.471 kg/ha la SCDA Secuieni (Secuieni, judeţul Neamţ). ES Neptune: maturitate: semitimpuriu; conţinut de ulei – 46%; randament în condiţii optime – 5,2 t/ha; randament STAS în acest an – 4.319 kg/ha la SC Ildu (Vâlcelele, judeţul Călăraşi).

Pregătirea patului germinativ, determinantă

Prezent la eveniment, Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a spus că pregătirea patului germinativ este determinantă la culturile de rapiţă, mai ales în condiţii de secetă. A atras atenţia că marii fermieri care au pregătit terenul imediat după recoltarea păioaselor au obţinut recolte excepţionale.

Ministrul a afirmat că acea epocă optimă de semănat, între 25 august şi 10-15 septembrie, generalizată la nivelul întregii ţări, trebuie reconsiderată, în funcţie de zonă, de venirea iernii. A dat drept exemplu toamna 2010, când în zona de câmpie s-au obţinut rezultate mai bune, în cazul depăşirii acelei perioade.

„Ca şi la floarea-soarelui, nu putem creşte suprafaţa peste o anumită valoare, care este una de siguranţă, pentru că şi rapiţa trebuie să intre în asolament. La toamnă cred că vom depăşi 600.000 ha însămânţate cu rapiţă, mai ales că se anunţă condiţii meteoclimatice foarte bune“, a declarat Tabără.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.17, 1-15 SEPTEMBRIE 2011

Vizualizari: 3454



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI