Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Eveniment Quality Crops

Un mare genetician pledează pentru îmbunătăţirea procesului de ameliorare a florii-soarelui

• Aceasta a fost tema prelegerii susţinute la Brăila de către directorul executiv al Quality Crops, Nicolae Pârvu.

Sala de şedinţe a Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Brăila a găzduit miercuri, 2 martie, conferinţa unuia dintre reprezentanţii „generaţiei de aur“ a amelioratorilor de floarea-soarelui de la Institutul de Cercetări Fundulea, dr. Nicolae Pârvu.
Susţinută în faţa unor fermieri marcanţi dintr-un judeţ exponenţial pentru agricultura românească, expunerea a ieşit din tiparele clasice.

O declaraţie şocantă

Abordând teme precum evoluţia hibrizilor de floarea-soarelui cultivaţi în România în ultimii 40 de ani, doctorul în ştiinţe agronomice Nicolae Pârvu a ţinut să facă unele declaraţii de-a dreptul şocante: „Toată lumea vine şi prezintă produsele la vedere, nu şi în intimitatea lor biologică. Şi o fac, cum s-ar spune, de sus până jos. Spre deosebire de alţii, eu sunt ameliorator la bază. Nicio altă firmă nu-şi trimite amelioratorii la acest gen de evenimente ca să le vorbească fermierilor despre hibrizii de floarea-soarelui creaţi. Fermierii sunt lăsaţi pe mâna acelor agenţi de vânzări care iau catalogul şi-l învaţă cuvânt cu cuvânt, dar, dacă-i întrebi nişte chestii chiar despre hibridul respectiv, o să zică că nu ştiu sau că o să întrebe la firmă. Nimeni nu vine să le explice fermierilor adevărul adevărat”, a declarat pentru Lumea Satului specialistul de la Quality Crops.

Noile creaţii La Pampa şi Toro

Esenţa expunerii a constituit-o prezentarea celor mai noi tehnologii în domeniu vizând rezistenţa florii-soarelui la erbicide. „Am pornit de la soiuri, iar astăzi am ajuns la hibrizi, care au suferit fel de fel de modificări. Am introdus gene de lupoaie care în zona dumneavoastră este inamicul numărul unu. Din cauza ei producţiile sunt foarte mult diminuate, în special când semănăm hibrizi care n-au rezistenţă genetică.“

Miza pe noile tehnologii

Referindu-se la tehnologiile performante, directorul executiv de la Quality Crops a prezentat, in extenso, două dintre acestea: Clearfield/IMI (imidazoline) vorbind despre plusuri, minusuri, doze utilizate, obţinerea hibrizilor IMI, ca şi despre hibrizii Quality Crops pretabili tehnologiei Clearfeald/IMI: NS Primi (hibrid simplu, semitardiv) şi Goldimi (hibrid simplu, semitardiv). Acelaşi lucru l-a făcut doctorul Pârvu şi în cazul tehnologiei Sulfo (erbicide pe bază de Tribenurom metil 75), expunând aspecte vizând plusuri, minusuri, doze utilizate, obţinerea hibrizilor pretabili tehnologiei Sulfo, dificultăţi în multiplicarea hibrizilor Sulfo. El a vorbit despre efectele nedorite în urma aplicării erbicidului pe bază de Tribenuron metil 75, despre hibrizii Quality Crops pretabili tehnologiei Sulfo: Amigo (hibrid simplu mijlociu), La Pampa (hibrid simplu semitardiv) şi Toro (hibrid simplu mijlociu). Potrivit directorului executiv de la Quality Crops, hibridul La Pampa este deja înregistrat în ţări precum Rusia, Ucraina, Turcia, în timp ce hibridul Toro „face ravagii în Ungaria şi Bulgaria“.

„Îndemn“

Unul dintre cei mai energici interlocutori ai reprezentantului Quality Crops la întâlnirea de la Brăila a fost Maria Perianu (foto), de la SC Agroperiland SRL. Domnia sa administrează o suprafaţă de 1.500 ha. „Doamna de fier“, cum o caracteriza admirativ Nicolae Pârvu, s-a adaptat perfect genului de eveniment-dezbatere, neezitând să lanseze şi o recomandare: „Dumneavoastră, amelioratorii, ar trebui să insistaţi să lucraţi în genomul florii-soarelui pe rezistenţa la boli precum Phomopsis şi în special Sclerotinia. Cred că se pot găsi soluţii pentru că structura de culturi s-a redus în ultimul timp, mai ales din punct de vedere comercial”.

Ţintă atinsă

La sfârşitul dezbaterii, directorul executiv al Quality Crops, Nicolae Pârvu, s-a arătat pe deplin mulţumit de desfăşurarea în sine a evenimentului. „Sunt satisfăcut în totalitate de felul cum a decurs şedinţa. Judecând după modul cum au reacţionat fermierii, îmi dau seama că unii dintre ei sunt într-o oarecare dificultate, dar sper să le fi prins bine. Mi-am propus în acest an să fac astfel de prelegeri care ies din tiparele celor la care sunt convins că aţi mai fost. Am preferat sediul direcţiei agricole pentru că este un loc al agriculturii şi pentru agricultori.“

Camelia MOISE
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 6, 16-31 MARTIE 2011

Vizualizari: 1285



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI