Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Evoluţia vremii în intervalul 1-15 august 2012

Caracteristici termice şi hidrice

În acest interval va predomina o vreme mai caldă decât în mod obişnuit în aproape toată ţara, cele mai ridicate valori fiind posibile în sud-estul, sudul şi sud-vestul teritoriului. Cantităţile de precipitaţii prognozate vor înregistra valori sub mediile climatologice în cea mai mare parte a regiunilor agricole, iar în nordul ţării acestea se vor situa în jurul mediilor multianuale.

Starea solului

În cultura neirigată de porumb, pe suprafeţe agricole extinse din sud-estul, sudul, estul şi vestul ţării, conţinutul de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute, fenomenul de secetă pedologică având diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică şi local extremă. Rezerva de apă din sol se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime în Transilvania, Maramureş şi nord-vestul Moldovei.

Caracteristici fenologice

Pe fondul menţinerii temperaturilor maxime din aer mai ridicate decât în mod normal, asociate cu deficite ridicate de umiditate în sol, la culturile prăşitoare se va semnala deprecierea stării de vegetaţie a plantelor, în majoritatea zonelor de cultură. De asemenea, la cultura de porumb se vor înregistra în continuare ofilirea şi răsucirea temporară a frunzelor în orele de amiază, îngălbenirea şi uscarea prematură a celor bazale, precum şi forţări stadiale.

Cultura de porumb va parcurge fazele de înflorire, mătăsire, precum şi maturitatea în lapte, în majoritatea regiunilor agricole. În zonele de câmpie din jumătatea de sud a ţării va fi posibilă declanşarea maturităţii în ceară, îndeosebi la hibrizii extratimpurii şi timpurii.

Recomandări de specialitate:
• Aplicarea irigaţiilor pe suprafeţele afectate de fenomenul de secetă pedologică.
• Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale.
• Efectuarea arăturilor în vederea pregătirii terenurilor pentru însămânţările de toamnă.

Director Executiv, dr. Elena MATEESCU;
Şef Laborator Agrometeorologie, Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Dr. Maria Coşconea, Oana OPREA, Dumitru ANGHEL
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 15, 1-15 AUGUST 2012

Vizualizari: 901


֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI