Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Fără prejudecăţi despre pesticide

Un subiect ce revine constant în ultima vreme în atenţia noastră este cel legat implicaţiile alimentelor pe care le consumăm asupra sănătăţii. Din păcate, pe lângă persoanele competente, asupra acestui fapt îşi dau cu părerea „specialişti“care nu au nici cele mai vagi cunoştinţe în acest sens. Sunt incriminate, printre altele, îngrăşămintele chimice, stimulatorii de creştere şi pesticidele considerate ca foarte periculoase pentru sănătatea oamenilor.

Cultivarea aversiunii populaţiei faţă de acestea nu este însă nici justificată, nici profitabilă. Oamenii trebuie să ştie că prin utilizarea corectă a acestor produse se salvează de la distrugerea de către dăunători şi boli cantităţi imense de produse agricole. Cum altfel s-ar putea obţine recolte satisfăcătoare calitativ, cantitativ şi în condiţii de profitabilitate fără combaterea bolilor şi dăunătorilor la vie, la pomi, la legume? Cum poate fi salvată recolta de grâu în zonele cu atac puternic al ploşniţei-cerealelor? Cum ar putea fi salvate semănăturile de porumb, floarea-soarelui, sfeclă-de-zahăr în cazul unor atacuri puternice de răţişoară?

Există şi accidente, dar…

E drept, există pesticide care prin utilizare incorectă devin toxice şi pot provoca regretabile accidente. Dar poate constitui această realitate un motiv pentru a renunţa la ele? Poate cineva propune închiderea farmaciilor pentru că un nefericit, într-un moment de deznădejde, a luat un pumn de medicamente şi a murit? Desigur că niciun om raţional nu va pune problema în acest fel. Problema este ce măsuri luăm pentru ca riscurile unor asemenea accidente să fie reduse la minimum. De altfel, în decursul anilor s-a renunţat la numeroase pesticide cu toxicitate foarte ridicată sau remanenţă îndelungată (Paration, DDT, HCH etc.), precum şi la anumite forme de condiţionare poluante, cum sunt pulberile de prăfuit. S-a perfecţionat aparatura de aplicare, pentru a reduce împrăştierea produselor în mediul înconjurător şi cantităţile folosite.

În plus, înainte de a fi aprobate, pesticidele sunt supuse unor testări riguroase, mai ales din punct de vedere toxicologic. În urma acestora se elaborează instrucţiuni de utilizare, iar dacă sunt respectate, riscurile pentru cei care consumă produse agricole provenite din culturi sau plantaţii tratate se reduc la minimum. Cei mai vehemenţi adversari ai pesticidelor trebuie să ştie că, fără combaterea bolilor şi a dăunătorilor, recoltele pot fi total compromise.

Atenţie la reziduurile toxice!

În ultimă instanţă, pentru consumatori este mai puţin important dacă în ferme s-au aplicat sau nu tratamente chimice, esenţial fiind dacă ceea ce li se pune la dispoziţie conţine sau nu reziduuri toxice. Din punctul de vedere al utilizării pesticidelor, acest lucru se poate obţine prin respectarea cu stricteţe a instrucţiunilor referitoare la fiecare produs în parte, a normelor tehnice stabilite în mod ştiinţific. Starea alimentelor din acest punct de vedere poate fi atestată prin analize chimice.

În consecinţă, apreciem că, la fel ca şi în cazul altor activităţi, şi în protecţia plantelor trebuie aduse în permanenţă îmbunătăţiri. Este de dorit să se renunţe în continuare la produsele cu toxicitate foarte ridicată, să se îmbunătăţească modul de aplicare şi, foarte important, să se asigure îndrumarea tehnică şi controlul de specialitate privind respectarea de către utilizatori a tuturor normelor stabilite.

Dr. Dragomir BALAJ
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 10, 16-31 MAI 2010

Vizualizari: 1242



֩ Comentarii

 
֠ 1.     Gheorghe C -- (16-May-2010 )
Nu spune nimeni care ar fi costurile acestor analize, nu se face evaluarea posibilitatilor de a contraface aceste analize si modalitatilor prin care sa se creasca increderea intrun sistem de control eficient. Urmarirea lantului de la producator, procesator, comerciant ar face mai multa lumina. Informatia ajuta pe cei corecti iar lipsa ei face un deserviciu consumatorului final.

֠ 2.     Raul -- (24-May-2010 )
Cele mai periculoase substante care afecteaza sanatatea oamenilor din zilele noastre sunt aditivii alimentari.Pe de alta parte pesticidele aduc si ele un aport in plus de chimicale care ne slabesc metabolismul si capacitatea naturala de aparare a organismului. Logica este ca aceste substante de sinteza nu se regasesc in natura , prin urmare corpul nostru nu are cum sa aiba format un sistem de metabolizare al lor(lipsesc enzimele adecvate). Totusi organismul incearca sa interactioneze , de cele mai multe ori reducand chimic aceste substante; in acest mod se formeaza asa numitii radicali liberi.

֠ 3.     Raul -- (24-May-2010 )
Acestia sunt responsabili de atatea si atatea boli degenerative cum este si cancerul, dar si diabetul, etc. Toate aceste substante,, straini'' pe care le ingeram ne fac rau. Problema pesticidelor si ingrasamintelor este oarecum delicata. Ingrasamintele chimice , prea mult blazate, nu au un efect clar asupra noastra; ele sunt de fapt mancare pentru plante, iar daca se respecta dozele normale nu produc acumulari in plante si in hrana noastra.Singura exceptie o face azotul nitric , care in cantitati mari provoaca methemoglobinemie.Totusi,rezidurile de metale grele din ingrasaminte pot fi toxice

֠ 4.     Raul -- (24-May-2010 )
Pesticidele (ierbicide, fungicide, insecticide etc.)sunt o necesitate a societatii noastre, insa folosirea lor in exces poate sa aduca prejudicii sanatatii noastre.Prin respectarea timpului de pauza , conform recomandarilor pentru fiecare cultura, in plante nu se mai gaseste substanta activa a pesticidului aplicat. Acest timp de pauza difera de la cultura la cultura , in functie de metabolismul fiecarei specii. Cu toate acestea practic substanta activa este doar ,, schimbata'' chimic de enzimele plantei, dar este evacuata in vacuola celulei sub alta forma , care ne poate fi daunatoare.

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI