Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Fenomene meteorologice extreme, care ne ameninţă

În ultima vreme asistăm neputincioşi la schimbările climatice drastice la care este supus întreg globul pământesc. Stratul de ozon începe să dispară, iar efectul de seră se face din ce în ce mai puternic simţit. Aerul este tot mai poluat, iar pădurile menite să producă oxigenul necesar omenirii sunt iraţional defrişate. Tot mai multe specii de păsări şi animale dispar. Iată doar câteva dintre exemplele edificatoare, care au puterea de a pune în balanţă acţiunile noastre pozitive şi negative. În faţa acestor afronturi, natura ripostează prin fenomene meteorologice extreme.

Din nefericire, nici ţara noastră nu este ocolită de aceste fenomene naturale imprevizibile, care de cele mai multe ori provoacă pagube materiale considerabile, mai ales agriculturii.

Seceta care ne pustieşte recolta

Una dintre marile probleme cu care ne confruntăm sunt secetele. În sudul ţării, spre exemplu, lipsa îndelungată a ploilor aproape că au determinat în anumite regiuni deşertificarea. În regiunile montane se aplică însă reversul medaliei. Aici ploile cad din abundenţă, provocând alunecări de teren şi viituri. Cert este că ritmul accelerat pe care aceste fenomene l-au înregistrat este un subiect de studiu şi de aprofundare pentru specialiştii în domeniu.

Aceasta a fost, de altfel, una dintre temele dezbătute în cadrul conferinţei anuale a Institutului Naţional Hidrologic şi de Gospodărire a Apelor, eveniment organizat în colaborare cu Administraţia Apelor Române, Asociaţia Română de Ştiinţe Hidrologice şi Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice, sub auspiciul celei din urmă.

Membrii comitetului ştiinţific, din care au făcut parte şi directorul INHGA, domnul Petre Stanciu, directorul ştiinţific al institutului, doamna Marinela Simota, dr Pompiliu Miţă, preşedinte al Asociaţiei Române de Ştiinţe Hidrologice, au catalogat acest eveniment ca fiind o oportunitate de a cunoaşte modul în care aceste fenomene meteorologice extreme se desfăşoară şi soluţiile care pot fi implementate pentru prevenirea lor. De asemenea, conferinţa s-a dorit a fi un prilej de a realiza un schimb de informaţii cu alte institute în vederea stabilirii unor colaborări menite să prevină şi să ne apere în cazul unor astfel de fenomene hidrometeorologice periculoase.

Pericole iminente

Principalele subiecte abordate au vizat analizele valorilor extreme, factorii ce pot determina şi condiţiona apariţia fenomenelor naturale de amploare, modalităţile de estimare, predicţie şi prognoză a viiturilor, a secetei hidrologice, precum şi managementul aplicat în cazul apariţiei lor.

Toate aceste aspecte teoretice au fost concretizate prin prezentarea studiilor făcute în diferite regiuni ale ţării în bazine hidrografice, precum şi prin exemplificarea unor fenomene hidrometeorologice grave care s-au petrecut în ţara noastră.

Aceste cercetări sunt menite să caute similitudini ale viiturilor sau secetelor hidraulice pentru a putea stabili un tipar al morfologiei lor. Cert este că munca specialiştilor în domeniu este una laborioasă şi este dictată de capriciile vremii.

Un alt aspect primordial ce poate garanta prevenirea acestor fenomene este dotarea cu echipamente specifice performante. Ţara noastră dispune de aparatură de acest gen, însă nivelul ei de performanţă nu este unul foarte ridicat, astfel încât stabilirea unor valori corecte este supusă unui grad ridicat de incertitudine.

Laura DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.21, 1-15 NOIEMBRIE 2009

Vizualizari: 1872֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu

© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI