Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Helminţii care parazitează la porci

La porc s-au diagnosticat multe parazitoze provocate de helminţii care se localizează în stadiul de adult în tubul digestiv (stomac, intestin subţire, intestin gros). Cei mai mulţi dintre acei viermi au dimensiuni mici, iar importanţa lor este mult neglijată.

Localizarea

La porc sunt întâlniţi cu frecvenţă mai mare următorii helminţi (viermi rotunzi):
• Strongyloides cu diferite specii se localizează în duoden şi jejun, are dimensiuni mici, de 3-8 mm lungime, şi pătrunde adânc în mucoasa intestinului.
• Oesophagostomum dentatum, cu dimensiuni mici de 10-14 mm, se localizează în intestinul gros, iar larvele pătrund adânc în peretele intestinal, formând nişte noduli albicioşi, caracteristici.
• Trichocephalus suis este un vierme foarte subţire, de 4-5 cm lungime, care se fixează în mucoasa cecumului şi colonului.
• Nematozi din familia Spirocercidae, cu dimensiuni de 10-15 mm, se localizează în stomac, provocând noduli în peretele acestuia.
• Ascaris suum (limbricul) este un vierme de dimensiuni mari, femela ajungând până la 30 cm lungime, fiind frecvent întâlnit la porci.
• Trichinella spiralis se dezvoltă ca adult în intestinul subţire, iar ca larve în musculatura striată la acelaşi individ.

Organismele parazitate

Aceşti paraziţi acţionează asupra organismului-gazdă pe cale mecanică, provocând obstruarea lumenului intestinal, traumatizarea ţesuturilor prin care migrează, generând hemoragii în intestin, stomac, ficat, pulmon, antrenând în acelaşi timp germeni microbieni.

Astfel, la tineretul porcin enteritele şi bronhopneumoniile au frecvent şi cauze parazitare. Aceşti paraziţi eliberează toxine care acţionează nociv asupra întregului organism.

De asemenea, paraziţii interni, hrănindu-se cu substanţele nutritive din organismele parazitate, perturbă metabolismul glucidelor, protidelor, sărurilor minerale şi vitaminelor.
De asemenea, trebuie să ştim că unii paraziţi de la porc se transmit la om, cea mai gravă helminto-zoonoză fiind trichineloza, cu simptomatologie gravă la om.
Evoluţia clinică a acestor parazitoze ale porcului este în general ştearsă, subclinică. Diagnosticul acestor parazitoze se pune numai prin metode de laborator, iar pentru unele parazitoze diagnosticul este pus numai după sacrificarea animalului.

Profilaxie

Prevenirea infestării se face prin:
• deparazitarea adăposturilor cu ROMPARASECT5%, ROMPARASECT FORTE, SCABIZOL,
• deratizări permanente cu RATITOX şi BRODITOP.
• deparazitarea porcilor cu ROMOXIBENDAZOL, ROMIVERMECTIN.
Deparazitarea trebuie făcută tuturor animalelor din gospodărie, mai ales câinilor, care reprezintă gazde pentru mulţi paraziţi ce pot fi transmişi la celelalte specii de animale şi accidental la om. În hrana câinilor nu trebuie să se dea carne sau organe crude.
Prevenirea infestării omului se face prin controlul sanitar-veterinar al cărnii.

Dr. Viorica Chiurciu, doctor în medicină veterinară SC Romvac Company SA
LUMEA SATULUI NR.1, 1-15 IANUARIE 2011

Vizualizari: 5010



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI