Se încheie un an greu pentru pomicultori

Suntem în ultima lună a anului, moment în care pomicultorii continuă lucrările în livadă, dar nu înainte de a-şi face un scurt bilanţ a ceea ce au realizat în 2011 atât ca investiţii, cât şi ca producţii. Vorbim despre toate acestea cu inginerul Petre Eremia, consilierul tehnic al fermei pomicole de la Lacu Rezi, cel care în ultimii 2 ani a împărtăşit cu noi, în fiecare număr, informaţii preţioase despre activitatea sa.

– Domnule ing. Petre Eremia, lună de lună ne-aţi spus ce trebuie să facem în livadă, dumneavoastră experimentând primul aceste recomandări. Ce rezultate aţi obţinut anul acesta comparativ cu cel precedent?

– Suntem mulţumiţi de realizările noastre atât în ceea ce priveşte producţiile obţinute cât mai ales modul de valorificare, care a funcţionat neaşteptat de bine, şi asta pentru că anul acesta am reuşit să vindem fructe către marile supermarketuri. Este vorba despre patru mari lanţuri din Bucureşti care au văzut marfa, au agreat-o şi au început să o preia.

Am livrat cireşe, prune, caise, dar mai ales mere, din care încă mai dăm cca 20 t în fiecare săptămână. Această realizare se datorează faptului că am investit într-un depozit modern care permite anual rularea a peste 2.500 t de fructe şi unde în prezent mai avem depozitate aproximativ 200 t de mere din cele 500 t recoltate.

În ceea ce priveşte producţiile, în livada clasică, înfiinţată în 1985, am realizat la specia cais, pe o suprafaţă de 35 ha, 12,3 t/ha, iar la cireş, pe 7 ha, 9,5 t/ ha. La ambele specii producţiile au fost superioare anilor anteriori.

Din livada superintensivă am să dau numai câteva producţii: la specia măr – soiul Idared, plantat în 2008 – am obţinut 53 t/ha, iar la Pinova şi Golden, plantate în acelaşi an, între 63 t/ha şi 72 t/ha. Cea mai mare surpriză am avut-o la specia cireş, plantată în anul 2008: la soiul Kordia am obţinut 15,3 t /ha, iar la Regina, 18,5 t pe ha.

Fără apă, puţini pomi vor înflori în primăvară

– Totuşi, mulţi pomicultori acuză rezultate slabe anul acesta, cauzate în special de condiţiile climatice.

– Este adevărat, anul acesta a fost unul dificil pentru pomicultură, cu boli şi dăunători greu de stăpânit, iar în luna august s-a instalat seceta care continuă şi în prezent. Şi noi, la ferma de la Lacu Rezi, am avut îngheţ la înflorit, dar calitatea pregătirilor de iernat şi-a spus cuvântul, la fel şi bondarii care sunt o minune pe lume!

În plus, am încercat să stăpânim cât mai bine cei 5 factori de producţie: trei dintre ei, aerul, lumina şi căldura, ni-i asigură Cel de Sus, dar noi îi putem dirija. Hotărâtori sunt însă ceilalţi doi, apa şi elementele nutritive. Cine a dat apă şi hrană a obţinut producţii bune. Nu vreau să creez panică, dar dacă nu vom avea precipitaţii peste iarnă, în primăvară puţini pomi vor mai înflori. Noi, de exemplu, am irigat aproape zi de zi, până la mijlocul lunii noiembrie, pentru că pomii, ca şi legumele, au nevoie de multă apă. În plantaţiile bătrâne de cais şi cireş, unde nu avem sistem de irigaţie, am cărat apă cu cisterna.

În ceea ce priveşte protecţia fitosanitară, am respectat întocmai ceea ce am scris în revista Lumea Satului, chiar dacă am ajuns la măr şi la 3-4 tratamente pe lună. Dar cine nu le-a făcut a avut probleme mari.

Nici noi, nu pot spune că am fost lipsiţi de probleme. Am avut unele pierderi, dar în limite acceptabile, la prune şi piersici, pentru că unele soiuri apreciate pentru producţiile lor bune sunt mai sensibile la boli şi dăunători. Este cazul soiului de prun Jubileu, la care am obţinut producţii de peste 30 t/ha, dar care a fost puternic atacat de Cydia funebrana. Trebuie mărită cantitatea de substanţă activă aplicată şi vom lua măsurile necesare în anul care vine.

– Ce facem în livadă în luna decembrie?

– În această perioadă continuăm să aprovizionăm solul cu apă şi îngrăşăminte, cunoscut fiind faptul că rădăcinile lucrează şi iarna. Nu trebuie să uităm de lucrările necesare în livezile aflate în declin - tăieri, fertilizări cu azot amidic -, dar şi să irigăm în continuare aşa cum am recomandat în luna noiembrie.

Valentina ŞOIMU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.23, 1-15 DECEMBRIE 2011

copyright lumeasatului.ro