Colegiul „Emil Negruţiu“ din Turda

Când ajungi în centrul oraşului Turda din judeţul Cluj, pe oricine ai întreba de şcoala agricolă îţi răspunde: „sus pe deal, aproape de băile de sare”. Cred că este printre cele mai cunoscute instituţii din oraş. De ce? De la două doamne profesoare Maria Gădălean şi Timea Gavrilescu, directoare, respectiv directoare adjunctă, am aflat acest secret şi nu numai.

Liceul agricol din Turda se numără printre primele şcoli din ţară. Istoria acestei şcoli se leagă de începutul secolului XX, când Szabo Iosif, un bogat maistru cojocar din Turda, a lăsat prin testament statului maghiar 350.000 coroane de aur, 44,3 ha de teren arabil şi 0,28 ha de vie pentru a întemeia o şcoală practică de agricultură pentru fiii ţăranilor de pe Valea Arieşului.

O istorie de peste un secol

Proiectul a fost pus în aplicare la 1 octombrie 1906, când s-au deschis cursurile Şcolii Practice de Agricultură. Şcoala avea, pentru început, o singură clasă de elevi, iar aceştia trebuiau să fie absolvenţi ai cursului primar şi să aibă vârsta de peste 14 ani. Cursurile, cu durata de doi ani, includeau 80 de ore teoretice (agricultură, pomicultură, horticultură, viticultură, creşterea anima­lelor, istorie, geografie, aritmetică) şi multe activităţi practice. Acestea se finalizau cu un examen teoretic şi cu altul practic. Prin reforma învăţământului din 1948, şcoala a devenit Şcoală Medie de Agricultură cu durata de patru ani. Renumele şcolii atrăgea tot mai mulţi elevi, astfel că localul devenise neîncă­pător. De aceea, în 1951 au început lucrări ample de extindere şi până în 1956 s-au construit 12 săli noi de clasă, un internat, o cantină şi un pavilion administrativ. De-a lungul anilor, şcoala şi-a schimbat de mai multe ori titulatura: Şcoala practică de agricultură, Şcoala Inferioară de Agricultură şi Viticultură, Şcoala Medie de Agricultură, Centrul Şcolar Agricol Turda, Liceul Agroindustrial Turda, Grupul Şcolar Agricol Turda, Grupul Şcolar de Resurse Naturale şi Protecţia Mediului, iar astăzi se numeşte Colegiul „Emil Negruţiu“ Turda.

Colegiul „Emil Negruţiu“ din Turda deţine astăzi 16 săli de clasă, opt cabinete şi laboratoare, o bibliotecă, cantină internat, ateliere mecanice şi un pavilion administrativ. Din păcate, din terenul deţinut iniţial şi din construcţiile aparţinând fermei didactice a fost recuperată doar o infimă parte. Şcoala pregăteşte astăzi elevi în specializările medicină veterinară, contabilitate, administraţie publică, turism, protecţia mediului, merceologie, tehnician-patiser. Şcoala atrage în continuare elevi din toată zona Turzii, dar şi din zone mai îndepărtate (Dej, Maramureş, Gherla, Mureş etc.) datorită specializărilor sale şi a calităţii actului educativ prestat aici.

Teodor Marian
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 2, 16-31 IANUARIE 2011

copyright lumeasatului.ro