Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

La Eliseni – Harghita, o meserie care renaşte

Venit din negura veacurilor, meşteşugul confecţionării harnaşamentelor s-a bucurat de o mare preţuire până când tăvălugul civilizaţiei a înlăturat tot mai mult calul din preajma omului. După 1990, în tot mai multe târguri sau expoziţii meşteşugăreşti şi-au făcut apariţia curelarii. Între aceştia şi Bogdan Sireteanu din satul Eliseni, comuna Secuieni, judeţul Harghita. De şapte ani, tânărul a înfiinţat împreună cu un prieten o societate comercială Westernshop, având ca obiect de activitate confecţionarea de hamuri, căpestre, curele, şerpare, atât de căutate în zonă, dar mai ales şei. „Meşteşugul prelucrării pieilor îl moştenesc din familie, spune tânărul meşter. Văzând că în ultimii ani numărul cailor de călărie s-a înmulţit, ne-am gândit să confecţionăm şei.“ „Nu e prea pretenţioasă denumirea societăţii?“

Zâmbeşte: „Nu, pentru că, dacă lucrurile merg bine, mă întreb de ce şeile din satul harghitean Eliseni nu şi-ar găsi loc în magazinele de profil din străinătate.“

Tinerii meşteşugari din Eliseni nu se plâng de clienţi, şeile făurite de ei fiind solicitate, printre alţii, şi de Junii Sibiului. Confecţionarea unei astfel de piese de harnaşament nu este o muncă uşoară. Trebuie respectate reguli stricte, astfel încât călăreţul, ca de altfel şi calul, să se simtă bine. O atenţie deosebită se acordă calităţii pieii pe care tânărul meşteşugar o achiziţionează de la Odorheiu Secuiesc, astfel încât asamblarea produsului, la care munca manuală primează, durează patru-cinci zile. Şi aici apar mereu modele noi, iar meseria în sine mai are încă secrete pe care cei din Eliseni le desluşesc la puţinii meşteri mai în vârstă din Transilvania.

„Doar ştiţi, meseria se fură“, glumeşte Bogdan Sireteanu.  De-a lungul anilor, firma harghitenilor s-a făcut cunoscută nu numai în zonă. Sunt solicitaţi în întreaga ţară, muncesc cu plăcere şi efortul lor, spune meşterul, este materializat printr-un câştig bun. Există concurenţă? „Au început să apară meşteşugari ca noi, vine răspunsul, dar nu ne temem. Există loc pentru toată lumea şi, zic eu, apariţia noastră înseamnă, până la urmă, apropierea faţă de acest animal nobil care este calul, apropierea de natură.“

Stelian Ciocoiu
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 10, 16-31 MAI 2012

Vizualizari: 783


֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI