Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Mai avem nevoie de cercetare?

„Cenuşăreasa“ agriculturii

În ciuda progreselor înregistrate și aportului substanțial la PIB al agriculturii, cercetarea agricolă beneficiază, în continuare de fonduri puține, nestimulative. Acest lucru rezultă clar din datele prezentate recent de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Valoarea totală a proiectelor de cercetare din Planul sectorial pentru cercetare-dezvoltare din domeniul agricol şi de dezvoltare rurală „Orizont PAC 2020“, pentru perioada 2011-2014, se ridică la numai 45,4 milioane de lei.

Pentru anul 2011 s-au prevăzut în buget doar 10,9 milioane de lei. Din acești puțini bani, s-au plătit restanţele pentru proiectele de cercetare cuprinse în Planul sectorial al MADR pe anii 2006-2010 în valoare de 4,4 milioane de lei, pentru proiectele de cercetare cuprinse în Planul sectorial pe 2011-2014 alte 2 milioane lei, iar suma de 4,5 milioane lei a fost destinată finanţării proiectelor de investiţii în unităţile de cercetare-dezvoltare.

Totodată, în baza OUG nr. 10/2011, unităţile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol au beneficiat în anul 2011 de ştergerea datoriilor înregistrate la bugetul de stat şi către ADS, în sumă de 29,258 milioane de lei.

Obiectivele cercetării agricole

- Creşterea eficienţei şi eficacităţii cheltuielilor de cercetare-dezvoltare, în paralel cu asigurarea unei finanţări corespunzătoare pentru proiectele şi programele de cercetare.

- Definitivarea restructurării sectorului de cercetare-dezvoltare şi a ASAS.

- Consolidarea strategiilor naţionale de cercetare-dezvoltare agricolă, a obiectivelor de cercetare-dezvoltare ale MADR pe termen scurt, mediu şi lung, în concordanţă cu cerinţele naţionale şi Programul de guvernare.

- Elaborarea unui program naţional de cercetare-dezvoltare, pentru proiecte de interes naţional strategic de lungă durată şi pentru conservarea şi valorificarea resurselor genetice vegetale şi animale.

Ce a mai rămas...

Reţeaua de cercetare agricolă cuprinde 57 de unităţi de cercetare-dezvoltare în subordinea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS) „Gheorghe lonescu Şişeşti“, din care patru institute naţionale, 13 institute de ramură şi 40 de staţiuni de cercetare-dezvoltare. Acestea acoperă domeniile, repartizate la nivelul întregii ţări, pe toate zonele de favorabilitate: cultură mare, horticultură, zootehnie, piscicultură, montanologie, pedologie, îmbunătăţiri funciare și industrie alimentară.

Conform MADR, activitatea de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol este reglementată în baza Legii nr. 45/2009 privind organizarea şi funcţionarea ASAS şi a sistemului de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii şi industriei alimentare, cu modificările şi completările ulterioare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 200/30.03.2009.

Legea, prost întocmită, stipulează că finanţarea activităţilor şi instituţiilor de cercetare-dezvoltare de drept public din subordinea ASAS se realizează din venituri proprii şi din subvenţii acordate de la bugetul de stat.

Sursele de finanţare ale unităţilor de cercetare-dezvoltare agricolă în anul 2011 au fost cele provenite din venituri proprii, din contracte pentru proiecte de cercetare, câştigate în sistem competiţional, cele din Planul sectorial al MADR pentru perioada 2006-2010 şi cele din Planul sectorial pentru cercetare-dezvoltare din domeniul agricol şi de dezvoltare rurală al MADR, pe anii 2011-2014, Agricultură şi Dezvoltare Rurală „Orizont PAC 2020“, pe perioada 2011-2014, finanţat prin bugetul ASAS.

Traian Dobre
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 5, 1-15 MARTIE 2012

Vizualizari: 650


֩ Comentarii

 
֠ 1.     Maria -- (1-March-2012 )
Intr-o tara care doreste sa progreseze, cercetarea trebuie sa ocupe un loc important; din pacate la noi acest lucru nu se intampla.Am lucrat in cercetare 15 ani si ma doare sufletul ca din pacate acum nu mai lucrez in acest domeniu.In cercetare ar trebui investiti bani, multa pasiune si multa daruire pentru a vea rezultate;din pacate banii lipsesc cu desavarsire si oamenii sunt trimisi in somaj.Nu oricine poate lucra in cercetare dar cei care sunt formati deja ar trebui pastrati.Tara noastra ar progresa foarte mult luand in considerare studiile facute in cercetare si promovand cercetarea.

֠ 2.     Dumitru -- (3-March-2012 )
Intro tara in care insusi ministrul agriculturii a desfiintat o institutie de cercetare de interes national, cum a fost Statiunea de cercetari pentru plante medicinale de la Fundulea jud Calarasi si care este promovat ca ministru ce sa mai mire unde vom ajunge cu cercetarea . A se umbla la toate aspectele de fond funciar pe raza orasului Fundulea si se va scoate la iveala incalcari ele legii ,cercetatori care au plecat de la Institutul de cercetari pentru cereale si plante tehnice Fundulea tocmai la Procera ,,lui,,Fulea .Oare e bine nu cumva miroase si a alceva?

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI