Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Mergeţi şi admiraţii pe şvabii din Gărâna!

Gărâna este o localitate în judeţul Caraş Severin şi se află la o distanţă de 36 km de Reşiţa. Cu toate că este situată în vârful muntelui, la Gărâna se poate ajunge destul de uşor.

Localitatea a fost înfiinţată în 1828 cu numele de Wolfsberg de către coloniştii germani proveniţi din Pădurea Bavareză şi din Boemia de Sud. Satul Gărâna sau, după numele original Wolfsberg (Muntele Lupului), se găseşte la o altitudine de 1.000 m, mai exact vă putem spune că broasca de la uşa bisericii se găseşte întocmai la această altitudine. Biserica ar putea fi punctul de atracţie pentru prima plimbare în sat.

În ceea ce priveşte mâncarea, nu sunt probleme. Diversitatea de pensiuni şi preparatele excelente, în special nemţeşti, combinate cu specificul locului bănăţean (gulaş, sarmale, păstrăv la proţap, grătare, fripturi şi cârnaţi de casă), au o savoare de neuitat la pensiunile La Răscruce, Lupo şi altele. Tot aici se fac şi cazări, dar şi la săteni în case particulare.  Fiind un sat de nemţi care pentru perioade lungi au fost izolaţi pe vârful muntelui, s-a dezvoltat un conserva­to­rism puternic care oferă ţinutului un specific aparte.

O oază de linişte

Alte puncte de atracţie ceva mai îndepărtate de sat, la care se poate ajunge şi pe jos, sunt Lacul Trei Ape şi localitatea Brabu Nou. Lacul are un ponton unde se pot închiria bărci şi hidrobiciclete, iar dacă doriţi mai multă intimitate puteţi coborî oriunde de pe drumul care înconjoară aproape tot lacul.

Pentru drumeţii mai lungi, este recomandată o excursie până la staţiunea Semenic. Aici, în apropierea vârfului Gozna, se poate vizita mica biserică din lemn, o oază de linişte în mijlocul naturii. În timpul iernii vă puteţi bucura de cele două pârtii amenajate cu schi-lift. La cca 12 km de Gărâna, la marginea satului Văliug, veţi fi plăcut impresionaţi de pitorescul lac Văliug, pe malul căruia s-au amenajat diverse pontoane pentru distracţii nautice. Indiferent de anotimp, în zona Gărânei cu siguranţă nu vă veţi plictisi.

Cazare bună şi ieftină

Hanul La Răscruce, clasificat la 2 margarete, are o capacitate de 33 locuri şi este situat pe trei nivele în care se găsesc 14 camere spaţioase, amenajate într-un stil rustic, simple şi confortabile. Există camere cu 2 şi 3 paturi. Mai sunt 4 camere duble cu baie proprie, 5 camere duble cu baie comună, 3 camere cu 3 paturi cu baie proprie şi 2 camere cu 3 paturi cu baie comună. Preţul unui pat pe noapte este de 30 lei pentru camerele cu baie comună şi 50 lei pentru cele cu baie proprie. Aici mai există restaurant, bar, club, saună, apă caldă, telefon, parcare şi altele.

Clement LUPU
REVISTA LUMEA SATULUI NR.19, 1-15 OCTOMBRIE 2009

Vizualizari: 580



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI