Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Mitul legumiculturii performante

La Matca-i vremea apusului de soare. Chiar şi aşa, piaţa de gros e încă un furnicar. Sute de saci cu castraveţi, vinete ori ardei zac stivuite pe caldarâm ori prin căruţe şi remorci. „Bursa“ pare să fi mers bine: cincizeci de bani pe castraveţi şi optzeci pe vinete. „Oho, e bine. Dacă veneaţi săptămâna trecută luaţi roşia cu douăzeci de bani“, a grăit cu năduf un mătcaş ce aşteaptă cu obstinaţie un ultim client.

Extrapolând, ajungem la un calcul de-a dreptul stupid: ca să-şi cumpere din piaţă un litru de apă plată, ţăranul este obligat să dea în schimb pe puţin 40 de pătlăgele. Altcineva extrăsese însă lozul câştigător al zilei, de vreme ce un tir era doldora de saci cu castraveţi gata să ia drumul ţării lui Jan Sobieski.

„E supraproducţie. Din punctul de vedere al producţiei e un an bun, dar preţurile sunt proaste. Se simte efectul crizei şi la noi. Anul trecut, pe timpul ăsta castravetele era undeva la optsprezece mii kilogramul, iar acum… Mulţi se plâng că nici investiţiile nu le ies“, a punctat Mircea Croitoru, preşedintele Asociaţiei Legume Fructe Matca.

Vina este şi a producătorilor

Ca şi în anii precedenţi, pentru majoritatea cultivatorilor de legume din Matca, ale căror solarii se întind pe o suprafaţă de 1.500 ha, principala problemă o reprezintă desfacerea producţiei. Excepţie fac, potrivit liderului Asociaţiei Legume Fructe Matca, Mircea Croitoru, cei care au realizat beneficiile asocierii. „La nivelul Asociaţiei Legume Fructe Matca, desfacerea producţiei nu mai este o problemă.

Am încheiat multe contracte cu hypermarketurile româneşti şi nu numai. Chiar în acest moment sunt în piaţă cinci tiruri de Polonia care încarcă castraveţi de la noi. Restul se plâng că nu le merge desfacerea. Munca lor umflă profiturile altor persoane. Ei dau produsul cu 50 de bani şi ultimul care-l vinde îl dă cu 2 sau chiar 3 lei.“ Asociaţia Legume Fructe Matca numără 213 membri, dintre care 35 sunt în grupul de producători ce deţine o suprafaţa de 31 hectare.

Nu sunt chiar ecologice, dar sunt sănătoase

Deşi curentul de opinie potrivit căruia substanţele administrate în procesul de înfiinţare şi îngrijire a culturilor legumicole din Matca sunt toxice are mulţi partizani, Mircea Croitoru se apară, respingând ideea generalizării.

„La nivelul Asociaţiei pot să dovedesc ce substanţe folosesc. Mergem doar pe cele ecologice, lucru care se poate verifica. Eu nu folosesc complexul, azotatul de amoniu. Nici nu discut. Folosesc doar gunoiul de grajd ori orgevitul. Sigur, mai sunt şi alţii, ce nu fac parte din Asociaţie, şi care folosesc substanţele după ureche. Nu putem vorbi însă de un procent foarte mare.“

Preţuri legume Matca (fluctuante de la o zi/săptămână la alta):

- Castraveţi: 40-50 bani/60-80 bani.
- Vinete: 60 bani -1 leu.
- Varză: 40-60 bani.

„Eu, ca producător, nu am loc în pieţe, unde sunt numai samsari şi coloraţi“, afirmă Mircea Croitoru, Asociaţia Legume Fructe Matca.

Camelia MOISE
SUPLIMENT AGRO BUSINESS
REVISTA LUMEA SATULUI NR.18, 16-30 SEPTEMBRIE 2009

Vizualizari: 1122



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI