Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Morcovul, în hrana de zi cu zi

Cultivat pentru textura sa de rădăcină cărnoasă, mâncat ca o legumă crudă sau gătit în mai multe feluri de bucate, morcovul se numără printre cele mai sănătoase alimente. Morcovii pot fi copţi, gătiţi soté, muraţi sau serviţi în diferite mâncăruri cu sau fără carne: grătare, supe, rulade sau mâncăruri picante sau chiar produse de cofetărie.

Morcovii prăjiţi pot fi serviţi ca înlocuitori de cafea. Consumul de suc de morcovi este benefic. Cel mai sănătos este morcovul folosit în stare crudă. Englezii l-au folosit chiar şi pentru a face vin din el. Uleiul volatil obţinut din morcov este utilizat pentru a aroma lichioruri şi parfumuri. Uleiul din sămânţa de morcovi, amestecat cu uleiul de cedru, emană un miros de stânjenel (iris).

Medicina populară

Seminţele sunt aromatice, carminative, diuretice şi stimulente şi sunt folosite pentru dropică, dizenterie cronică, maladii renale şi viermi. De asemenea, este un afrodiziac, un nervin tonic şi pentru dureri uterine. Rădăcinile refrigerate sunt folosite în infuzii pentru trichină.

Diuretic şi folosit pentru eliminarea acidului uric, morcovul este caracteristic în dieta persoanelor predispuse la gută. Este un stimulent local pentru bolnavii de ulcer. Celelalte componente ale morcovului sunt benefice pentru nivelul scăzut de zahăr în sânge; prin urmare, morcovul ar putea fi un avantaj în prevenirea cancerului, diabe­tului, dispepsiei şi a gutei, eventual a bolilor de inimă. În alte părţi rădăcina, preparată în diverse maniere, este folosită pentru tumori, ulcere canceroase, plăgi canceroase, tumori de testicule, cancer mamar şi cel de piele.

Sucul din rădăcină de morcov este benefic pentru ulcerul carcinomatous al gâtului şi uterului, cancerul de stomac şi cel de intestine. Rădăcinile fragmentate (tăiate) sunt folosite pentru a stimula vindecarea ulceraţiilor atone. Temătorii de cancer pot fi interesaţi de faptul că morcovul este bogat în fibră, retinoid (ca substanţă) şi, de asemenea, seminţele conţin ß-sitosterol, care a demonstrat activitate în Ca, LL şi sistemul timoros de WA. De asemenea, s-a confirmat din diferite surse că seminţele morcovului sălbatic au fost folosite pentru contracepţie.

Experimentat hipoglicemic, un ceai produs de către Queen Anne’s Lace se presupunea că ajută la menţinerea nivelului scăzut de zahăr din sângele omului. Ceaiul de morcov sălbatic a fost recomandat pentru vezică urinară şi rinichi, hidropizie, gută, pietre la rinichi; seminţele sunt recomandate pentru această din urmă afecţiune, pentru intestine, hidropizie, icter, scorbut. Morcovii, de o formă sau alta, s-au servit o dată la fiecare masă pentru durerile de ficat. Există însă opinii că abundenţa sa în alimentaţie poate supăra ficatul.

Sunt atât de multe variante, atât de multe sfaturi în privinţa folosirii morcovului, încât oricine poate găsi cu uşurinţă o destinaţie simpaticei şi gustoasei modalităţi de tratare. Nu este costisitoare, nu îngraşă, nu are contraindicaţii, avem doar beneficii de pe urma acestei minuni a naturii. Mai trebuie doar să învăţăm să o preţuim, iar cei care au posibilitatea ar fi bine să cultive cu drag această plantă.

Ing. drd. Cosmin FLOREA
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.14, 16-31 IULIE 2009

Vizualizari: 3101



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI